Σε συμφωνία με τη διοίκηση των νοσοκομείων Παίδων ήρθαν οι γιατροί του χειρουργικού τομέα προκειμένου να μην μπει λουκέτο στα τακτικά χειρουργεία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» από την 1η Ιουνίου, όπως είχε αποφασιστεί πριν από λίγες μέρες.
Ωστόσο, μέρος της επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης αναισθησιολόγων αποτελεί η επιστροφή επικουρικής αναισθησιολόγου στο «Αγία Σοφία», όπου ανήκε πριν τη μετακίνησή της τον περασμένο Φεβρουάριο στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», δημιουργείται νέο κενό.
«Η αναστολή του κλεισίματος των χειρουργείων για το “Αγία Σοφία” αποφασίστηκε μετά από τις δεσμεύσεις της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας κατά τη συνέλευση που έγινε χθες, Πέμπτη. Οι δεσμεύσεις αφορούν να μην γίνει άλλη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το “Αγία Σοφία”, να επιστρέψει η επικουρική γιατρός από το “Αγλαΐα Κυριακού”, να γίνουν προσλήψεις με διαδικασία fast track, μέχρι τις 30 Ιουνίου και να αυξηθούν οι θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο νοσοκομεία», εξηγεί στο iatropedia.gr η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αναισθησιολόγος στο Παίδων «Αγία Σοφία».
Ωστόσο, στο «Αγλαΐα Κυριακού» στις 27 Μαΐου μπαίνει «λουκέτο» σε ένα από τα τρία χειρουργεία που λειτουργούν σήμερα.
Οι γιατροί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι σε όσες επισημάνσεις, προειδοποιήσεις και προτάσεις έχουν αναδείξει εγκαίρως, η απάντηση εκ μέρους της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας, δίνεται αφού τα προβλήματα έχουν οξυνθεί σε βαθμό που πλέον παρακωλύεται σοβαρά η λειτουργία των Νοσοκομείων και η επίλυση του μοιάζει αδύνατη
Το Παίδων Αγία Σοφία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με 12 αναισθησιολόγους, αντί για 17 όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του.
Να σημειωθεί ότι οι 3 τελευταίες προσλήψεις έγιναν και πάλι μετά από το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων, προκαλώντας έτσι την έκτακτη προκήρυξη θέσεων.
7 λύσεις για να μείνουν ανοιχτά τα χειρουργεία του Παίδων
Τις προτάσεις τους για να μείνουν τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία ανοιχτά και να ομαλοποιηθεί , απαριθμούν οι γιατροί.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
1. Προσαρμογή της λειτουργίας των Νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού. Η διαρκής συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη υπερεργασία που δημιουργεί ανασφαλείς συνθήκες άσκησης της ιατρικής και οδηγεί ιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις.
2. Κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και «εντέλεσθε» και άλλων στρατιωτικού πνεύματος εντολών, ώστε να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το Νοσοκομείο και να εγγυάται την ασφάλεια στην άσκηση της ιατρικής και την εργασιακή αξιοπρέπεια.
3. Έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις, όπως ορίζει ο νόμος για να μη δημιουργούνται κενά για πολλούς μήνες.
4. Οικονομικά κίνητρα προκειμένου να γίνει ελκυστικό το ΕΣΥ στους αναισθησιολόγους. Μια κρίσιμη ειδικότητα για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, περιζήτητη εκτός ΕΣΥ και εκτός Ελλάδος πρέπει να ενισχυθεί μισθολογικά ,ώστε οι νέοι αναισθησιολόγοι να έχουν κίνητρα να επιλέξουν το Δημόσιο Νοσοκομείο.
5. Έγκριση και άμεση εφαρμογή της από το 2019 κατατεθειμένης ολοκληρωμένης πρότασης της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας για μετεκπαίδευση (fellowship) αναισθησιολόγων στην παιδοαναισθησία, που θα βοηθούσε να δημιουργηθεί δεξαμενή αναισθησιολόγων με εκπαίδευση στο ειδικό αυτό γνωστικό αντικείμενο.
6. Αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών νοσοκομείων στα νούμερα των πραγματικών αναγκών, όπως ήταν πριν τα χρόνια της οικονομικής επιτήρησης.
7. Ενίσχυση των χειρουργείων με νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι αναισθησιολόγοι των παιδιατρικών Νοσοκομείων ζητούν από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο να ανταποκριθούν με σοβαρότητα στα χρονίζοντα προβλήματα που δημιουργούν νέες προκλήσεις. Ζητούν επίσης από τους συλλόγους γονέων παιδιών και τους απλούς πολίτες να απαιτήσουν καλά στελεχωμένα και ποιοτικά παιδιατρικά Νοσοκομεία.