Τουλάχιστον 2 παιδιά σε κάθε εφημερία στο Παίδων με αυτοκτονικές τάσεις – Ο ρόλος των social media
Τουλάχιστον 2 με 3 παιδιά φτάνουν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε κάθε εφημερία, από άγχος ή έχοντας κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή με αυτοκτονικό ιδεασμό, όπως αποκαλύπτει η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, Χαρίκλεια Μπαρμπαρέσου.
Το «ευτυχές», σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι ένα απειροελάχιστο ποσοστό αυτών των περιστατικών καταλήγει σε ΜΕΘ, καθώς τα περισσότερα αντιμετωπίζονται από την παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Επισημαίνει ότι η κύρια αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ο εθισμός των παιδιών στις οθόνες και τα social media.
«Την τελευταία χρονιά ήταν 570 που ήρθαν είτε με αυτοκτονικό ιδεασμό είτε με αυτοτραυματισμό ή επηρεασμένα από bullying και το πρόβλημα όσο περνάνε τα χρόνια, από ό,τι φαίνεται, μεγαλώνει», ανέφερε σε χθεσινή της συνέντευξη στο Realfm 97,8, η Χαρίκλεια Μπαρμπαρέσου, τονίζοντας ότι πολλά από τα παιδιά είναι θύματα bullying, κυρίως κορίτσια, που το υφίστανται από τους συμμαθητές τους μέσω των social media.
«Κάποτε μιλάγαμε για ηλικίες 14-15, τώρα το φαινόμενο έχει αρχίσει από τα 12. Η πλειονότητα είναι κορίτσια», τόνισε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Παίδων «Αγία Σοφία».
Η κ. Μπαρμπαρέσου τονίζει την ανάγκη για άμεση δράση και προτείνει αυστηρότερο έλεγχο στην πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο. «Ένα μικρό παιδάκι δεν μπορεί να έχει ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα social media. Μέχρι να ωριμάσει, να έχει έναν έλεγχο», επισημαίνει.
Δημιουργία πλατφόρμας γονεϊκού ελέγχου social media για παιδιά κάτω των 15 ετών
Στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο χρήσης του διαδικτύου και των social media, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποτροπή των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση τους για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο: τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και παράλληλα απομονώνονται από την πραγματική ζωή. Υπάρχει ο κίνδυνος για κατάθλιψη και ψηφιακή απομόνωση. Θεωρούν ότι έχουν φίλο, δημιουργούν έναν πλασματικό ψηφιακό κόσμο και δεν ζουν τον «έξω κόσμο«» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη.
«Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα με απόφαση του πρωθυπουργού στα σχολεία για τα κινητά. Έχουμε θέσει ως στόχο την προστασία των παιδιών από την δύσκολη ψηφιακή πραγματικότητα και προχωράμε στην εφαρμογή μιας πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο»,σημείωσε η υπουργός και εξήγησε ότι «θα δίνεται η δυνατότητα του ελέγχου στους γονείς καθώς θα μπορούν με λέξεις-κλειδιά, να απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων σελίδων αλλά και να ελέγχουν με ποιον συνομιλεί το παιδί στο διαδίκτυο».
Σχετικά με τις προτάσεις, για καθολική απαγόρευση των social media, η υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση διότι όπως είπε «εάν απαγορεύσουμε τη χρήση και τα social media γενικότερα υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συνομιλούν. Υπάρχουν τα λεγόμενα «dark rooms» που ούτε εμείς τα γνωρίζουμε.»
Εκτίμησε τέλος, ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει και σύμμαχος απέναντι στην κακή χρήση της.
«Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε στην απαγόρευση, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την ηλικία κάτω των 15 ετών έχουν σκοπό να αυστηροποιήσουν τα μέτρα», επεσήμανε η κα Ζαχαράκη και συμπλήρωσε σχετικά με τη στάση των γονέων απέναντι σε μια καθολική απαγόρευση ότι «οι γονείς εμφανίζονται αμφίθυμοι και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όμως δεν επιθυμούν να αποκλείσουν τα παιδιά τους και από την κοινωνικοποίηση που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας».
Φωτογραφία iStock