Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των αναισθησιολόγων – «Δεν τρομοκρατούμαστε», λένε οι γιατροί

  • Iatropedia newsroom
Παγώνη
Σε κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Νοσοκομειακών Γιατρών εξελίσσεται η υπόθεση με τα χειρουργεία του Παίδων.

Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κήρυξε «παράνομη» τη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει χθες (27/05/24) το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ενώ οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΕΙΝΑΠ) κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι αναισθησιολόγοι του Παίδων, μετά από συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη (23/5) είχαν αποφασίσει στάση εργασίας και αναστολή λειτουργίας στη μία από τις τρεις χειρουργικές τράπεζες του «Αγλαΐα Κυριακού» για χθες Δευτέρα (27/5), καταγγέλλοντας συνθήκες επισφάλειας στις παιδιατρικές επεμβάσεις, λόγω ελλείψεων στον χειρουργικό τομέα σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την αμέσως επόμενη μέρα Παρασκευή (24/5) το ΔΣ του Νοσοκομείου Παίδων συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα τη μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών, καθώς έκρινε πως «δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και δύνανται να λειτουργούν καθημερινά οι τρεις χειρουργικές τράπεζες». Ταυτόχρονα η Διοίκηση προσέφυγε στα Δικαστήρια για να προσβάλλει την απόφαση του Σωματείου.

Δείτε επίσης: Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Κανονικά από τη Δευτέρα τα χειρουργεία

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαίωσε τη Διοίκηση του Παίδων κηρύσσοντας τη στάση εργασίας της 27/5/2024 του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΠ «Π&Α Κυριακού» ως παράνομη.

ΕΙΝΑΠ: Οι γιατροί σύρονται στα δικαστήρια

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ωστόσο, σήμερα κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων, η οποία όπως λέει, σύρει στα δικαστήρια το Σωματείο, παρά το γεγονός ότι η απεργία στηρίζεται από σύσσωμο τον συνδικαλιστικό κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ).

Παράλληλα προκηρύσσει νέα στάση εργασίας την Τετάρτη 29/05/24 8:00 – 13:00 για τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

«Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 Αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα», αναφέρουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για «Αγλαΐα Κυριακού»: Όταν ένας χειρουργικός τομέας λέει ‘σταματάω τα χειρουργεία’ εκβιάζει τα παιδιά

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, υποστηρίζουν πως δεν τρομοκρατούνται και πως προτεραιότητά τους είναι οι οι ασθενείς «όταν υπάρχουν 3000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων!».

Τέλος η ΕΙΝΑΠ αποφασίζει στάση εργασίας για όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά , τη Δευτέρα 03/06/24 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων.