Παλιά ή νέα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη;

  • Iatropedia
Στροφή προς τα φθηνότερα φάρμακα επιχειρούν να κάνουν οι κυβερνήσεις στις χώρες που είναι δέσμιες των μνημονίων και της τρόικας προκειμένου να μειώσουν τη δαπάνη από τα φάρμακα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ωστόσο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιμένει πως ένα νέο φάρμακο και καινοτόμο, πιθανώς πιο ακριβό, μακροπρόθεσμα εξοικονομεί κονδύλια από τα συστήματα υγείας.

Και αυτό επειδή αποφεύγονται παρενέργειες αλλά και παράλληλες εξετάσεις οι οποίες συνήθως επιβάλλονται στα παλιαότερα φάρμακευτικά σκευάσματα επιβαρύνοντας έτσι επιπλέον τον προυπολογισμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ.Dr Rosemary Leonard χειρουργός στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη, τα περισσότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως θεωρούν τα νεότερα αντιπηκτικά (μεταξύ αυτών η ριβαροξαμπάνη) ιδιαιτέρως ακριβά.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή τιμή της συσκευασίας, που βραχυπρόθεσμα «ανεβάζει» το budget των ασφαλιστικών φορέων για το φάρμακο.

Ωστόσο όπως επεσήμανε θα πρέπει να αξιολογείται η συνολική επιβάρυνση από την ασθένεια και όχι η άμεση επιβάρυνση από το κόστος των φαρμάκων.

“Εάν οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν τους πολύ φθηνούς ανταγωνιστές βιταμίνης Κ” , τα συστήματα υγείας θα πρέπει να αποζημιώνουν μηνιαίως την απαραίτητη εξέταση πηκτικότητας αίματος, γνωστή ως μέτρηση INR.

Εκτός αυτού όσοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ακολουθούν την παλαιά θεραπεία, θα πρέπει να παίρνουν δια βίου αντιπηκτική αγωγή, για να προστατευθούν από το εγκεφαλικό.

Άλλωστε τα παλιά αντιπηκτικά έχουν πληθώρα αλληλεπιδράσεων με τροφές (απαγορεύονται τα «πράσινα» γιατί περιέχουν βιταμίνη Κ και εξουδετερώνουν τη δράση του φαρμάκου) ενώ έχουν αλληλεπίδραση με άλλα σκευάσματα που λαμβάνουν συνήθως οι ηλικιωμένοι που έχουν και κολπική μαρμαρυγή.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι τα νεότερα αντιπηκτικά (μεταξύ αυτών η ριβαροξαμπάνη) ναι μεν είναι πιο ακριβά, αλλά συνολικά κοστίζουν λιγότερο για όσο διάστημα τα παίρνει ο ασθενής.

Στη χώρα μας ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών της υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη, απέδειξε με φαρμακοοικονομικές αναλύσεις για όλα τα νεότερα αντιπηκτικά ότι η μακροχρόνια θεραπεία με νεότερα αντιπηκτικά είναι οικονομικά συμφέρουσα σε σύγκριση με τα παλαιότερα.

Στις μελέτες αυτές έλαβαν υπόψιν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων (όλα τα νεότερα έχουν συγκριθεί με την βαρφαρίνη. Σε όλες τις μελέτες τα καινούρια έχουν ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας από ότι τα παλιά (λιγότερες επιπλοκές σε βάθος χρόνου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από crash test και οι νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία! Πως θα ελέγχονται οι ασθενείς

Πότε πιάνουν δουλειά οι ''ράμπο'' για τους φακελάκηδες στο ΕΣΥ;

«Δηλητηριάζουν» το Κέντρο Δηλητηριάσεων! Ξεχασμένο και χωρίς προσωπικό

Απίστευτο: Ενοικιάζονται… εργαζόμενοι για λίγους μήνες! Νέο σύστημα προσλήψεων στο ΕΣΥ με ημερομηνία λήξης