Παλινδρόμηση χολής: Αίτια και συμπτώματα
Η χολή είναι ένα πρασινοκίτρινο υγρό που είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπών και για την εξάλειψη των φθαρμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων τοξινών από το σώμα. Η χολή παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη σας.
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να συνοδεύει μια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που είναι ο ιατρικός όρος για την παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον οισοφάγο σας. Ωστόσο, η παλινδρόμηση χολής και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι δύο παρεμφερείς, αλλά ξεχωριστές καταστάσεις.
Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η παλινδρόμηση χολής συνήθως δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από ενδεχόμενες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει έστω και μια μικρή ποσότητα λίπους σηματοδοτεί τη χοληδόχο κύστη σας να απελευθερώσει χολή, η οποία ρέει μέσα από δύο μικρούς σωλήνες (από τον κυστικό πόρο και τον κοινό χοληδόχο πόρο) στο ανώτερο τμήμα του λεπτού σας εντέρου (δωδεκαδάκτυλο).
Παλινδρόμηση χολής στο στομάχι
Η χολή και οι τροφές συναντιούνται στο δωδεκαδάκτυλο και εισέρχονται στο λεπτό έντερο μέσω της βαλβίδας του πυλωρικού, ένα “δαχτυλίδι” μυών που βρίσκεται στην έξοδο του στομαχιού σας. Η πυλωρική βαλβίδα ανοίγει ελαφρώς ώστε να απελευθερώνει περίπου 3,5 χιλιοστόλιτρα υγροποιημένης τροφής κάθε φορά, αλλά όχι αρκετά, ώστε να επιτρέψει στα πεπτικά υγρά αν εισέλθουν στο στομάχι. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαιτίας της παλινδρόμησης της χολής, η βαλβίδα αυτή δεν κλείνει σωστά, και η χολή εισέρχεται στο στομάχι.
Παλινδρόμηση χολής στον οισοφάγο
Η χολή και τα στομαχικά οξέα μπορεί να εισέλθουν στον οισοφάγο όταν μια άλλη μυϊκή βαλβίδα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δυσλειτουργεί. Ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Η βαλβίδα αυτή ανοίγει όσο χρειάζεται για να επιτρέψει στο φαγητό να περάσει από τον οισοφάγο μέσα στο στομάχι. Αλλά αν η βαλβίδα εξασθενήσει ή χαλαρώσει ασυνήθιστα, τότε η χολή μπορεί να ανέβει προς τον οισοφάγο.
Τι οδηγεί σε παλινδρόμηση χολής;
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να προκληθεί από:
Χειρουργικές επιπλοκές: Η γαστρική χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ολικής αφαίρεσης στομάχου (γαστρεκτομή) και της γαστρικής χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης για την απώλεια βάρους, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις παλινδρόμησης της χολής.
Πεπτικά έλκη: Ένα πεπτικό έλκος μπορεί να εμποδίσει την πυλωρική βαλβίδα να ανοίξει σωστά για να επιτρέψει στο στομάχι να αδειάσει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Η συσσώρευση τροφής στο στομάχι για μεγαλύτερο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γαστρική πίεση και να επιτρέψει στη χολή και τα οξέα του στομάχου να ανέβουν προς τον οισοφάγο.
Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή): Οι άνθρωποι που τους αφαιρείται χειρουργικά για κάποιο λόγο η χοληδόχος κύστη έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν παλινδρόμηση της χολής από ό,τι τα άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα
Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα σημάδια και τα συμπτώματα είναι παρόμοια και είναι πιθανό και οι δύο καταστάσεις να συμβούν ταυτόχρονα.
Τα σημάδια παλινδρόμησης της χολής περιλαμβάνουν:
-Έντονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς
-Συχνές καούρες στο στομάχι: Μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας, που μερικές φορές εξαπλώνεται στο λαιμό σας, μαζί με μια πικρή γεύση στο στόμα σας
-Ναυτία
-Εμετός με ένα πρασινοκίτρινο υγρό (χολή)
-Βήχας ή βραχνάδα
-Ακούσια απώλεια βάρους
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης, ή αν χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια.
Εάν έχετε διαγνωσθεί με τη νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά νιώθετε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή δεν σας βοηθάει αρκετά, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία για την παλινδρόμηση χολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ