Παναγιώτης Μπεχράκης: “Σεβόμαστε τον καπνιστή! Με τη συνεργασία του θα λύσουμε το πρόβλημα”
‘Οπως τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, και εκπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) για το κάπνισμα στην Ελλάδα, καθηγητής κ. Μπεχράκης, σωστά τέθηκε από τον υπουργό Υγείας ο κρατικός μηχανισμός στο επίκεντρο της αντικαπνιστικής προσπάθειας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα πετύχει, όμως, με συναινέσεις και όχι καταστολή.
Δείτε επίσης: Ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου με εγκύκλιο Κικίλια προς τις Περιφέρειες
ΕΡ: Κύριε καθηγητά, υπήρξατε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας και βασικός εισηγητής του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. Ενας νόμος που επανέρχεται δέκα χρόνια μετά, με σκοπό -αυτή τη φορά- να εφαρμοστεί, με αρχή τους κλειστούς χώρους των Δημόσιων Υπηρεσιών. Περιγράψτε μας το σκεπτικό αυτού του νόμου.
Π.Μ: Ο νόμος έτσι έπρεπε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, γιατί τα μεγάλα κενά στην εφαρμογή του, βρίσκονται στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό. Και μόνο το γεγονός ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες πήραν ένα τέτοιο μήνυμα (σ,σ. την εγκύκλιο) από πλευράς Υπουργείου Υγείας, υποδηλώνουν τη σαφή πολιτική βούληση -που μέχρι σήμερα έλλειπε- για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας που αποβλέπει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -τα οποία παραβιάζονται βάναυσα- από τη μη εφαρμογή του νόμου σχετικά με το παθητικό κάπνισμα. Θα εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος. Οπωσδήποτε θα εφαρμοστεί.
ΕΡ: Υπάρχει στη σκέψη σας να εισηγηθείτε μελλοντικά την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στις παιδικές χαρές ή και τις παραλίες, όπως ζήτησε πρόσφατα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία;
Π.Μ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους προτάσεις από την Αντικαρκινική Εταιρεία, τις οποίες προσωπικά επικροτώ και έχω συμβάλλει στην διαμόρφωσή τους. Το εάν επίσημα σαν Επιτροπή θα προτείνουμε τέτοιου είδους επέκταση, δεν μπορώ να το προεξοφλήσω πριν συνέλθει η Επιτροπή και πριν αποφασίσει επί του θέματος.
Δείτε επίσης: Ο Παναγιώτης Μπεχράκης επικεφαλής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος
ΕΡ: Καταστολή ή συναίνεση για την απαγόρευση του καπνίσματος;
Π.Μ: Το πνεύμα και το κλίμα μέσα από το οποίο θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε θα είναι ένα κλίμα συναίνεσης, δεν θα στηρίξουμε την εφαρμογή του νόμου μόνο στην καταστολή, αλλά κυρίως στη συνεργασία του μέσου ‘Ελληνα πολίτη, προκειμένου όλοι μαζί να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία που αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατάφωρα παραβιάζονται σήμερα.
ΕΡ: Κύριε καθηγητά, στις φωνές που ακούγονται ακόμα, λ.χ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες – καπνιστές που λένε «είναι φασισμός να μου απαγορεύουν να καπνίζω, είναι δικαίωμά μου να θέλω να καπνίζω και να καταστρέφω την υγεία μου» τι απαντάτε;
Π.Μ: Το δικαίωμά του καπνιστή είναι απολύτως σεβαστό και τον πρώτο που σεβόμαστε σε αυτή τη διαδικασία είναι τον άνθρωπο που καπνίζει. Πιστεύουμε ότι με συνεργασία του θα λύσουμε το πρόβλημα. Τον καλούμε, όμως, κι εκείνον να σεβαστεί το δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου του, να αναπνέει καθαρό αέρα. Είναι μια μορφή βίας και καταπίεσης όταν ένας καπνιστής εξαναγκάζει τον διπλανό του να καπνίζει, σ’ έναν κλειστό χώρο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Να καπνίζει όσο θέλει, αλλά όχι εκεί που ενοχλεί. Αυτή είναι η απάντηση. Δεν απαγορεύουμε το κάπνισμα. Απαγορεύουμε το κάπνισμα εκεί που παραβιάζει δικαιώματα εργαζομένων και ανθρώπων που έχουν λόγο να μην θέλουν να καπνίζουν. Τα δικαιώματα που παραβιάζονται είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, των παιδιών, των γυναικών, των ευπαθών ομάδων. Είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναπνέει καθαρό αέρα.
Δείτε επίσης: Tο ΦΕΚ της απαγόρευσης του καπνίσματος από τον Όθωνα το… 1856!
ΕΡ: Πόσο αισιόδοξος είστε αυτή τη φορά, για τα αποτελέσματα που θα έχει η νέα προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου;
Π.Μ: Υπάρχει μια πολύ σαφής πολιτική βούληση που έχει διατυπωθεί δια στόματος πρωθυπουργού, υλοποιείται δια στόματος υπουργού κι έχει την ευλογία του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κόσμος θέλει την εφαρμογή του νόμου, η πολιτεία θέλει με όλες τις δυνάμεις να τον εφαρμόσει και κατά συνέπεια, δεν βλέπω περίπτωση αποτυχίας. Πάντα, όμως, μέσα από πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης. Δεν πρέπει να μετατραπεί η εφαρμογή του νόμου σε πεδίο σύγκρουσης, αλλά σε πεδίο συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου κοινού προβλήματος Δημόσιας Υγείας.
Δείτε επίσης: Γ. Κυριόπουλος για ανάρτηση Δούρου με την καπνίστρια Μελίνα: “Αιωρείται ανάμεσα στην άγνοια και την ύβρη”