Παναρκαδικό Νοσοκομείο: Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση έφτασαν στο «κόκκινο»
Διαβάστε τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο:
Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης και συνολικά η πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει και για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο μια κατάσταση που είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τον λαό της Αρκαδίας και ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ για το προσωπικό που αναγκάζονται να «μπαλώνουν» κενά με ολοένα πιο εντατικές και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Οι πανηγυρισμοί της διοίκησης για τις νέες προσλήψεις και την αναβάθμιση του νοσοκομείου συγκρούονται με την πραγματικότητα. Πολλά τμήματα βρίσκονται σε οριακή λειτουργία ενώ άλλα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών εδώ και καιρό. Αλλά και τα επείγοντα του νοσοκομείου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ειδικοί και ειδικευόμενοι πλέον εκλείπουν σε όλες τις ειδικότητες και η στελέχωση των επειγόντων του νοσοκομείου με ειδικούς δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε έχει ολοκληρωθεί η εξαγγελθείσα από καιρό αυτονόμησή τους.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η υπολειτουργία υποδοχής στο νοσοκομείο, ούτε η λειτουργία κλινικών με τους επιμελητές και μόνο να κάνουν τα πάντα (διοικητικά και ιατρικά), από τις αιμοληψίες, έως τα διοικητικά. Εσχάτως τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε τη μεγάλη δυσκολία στη στελέχωση των επειγόντων και ιδιαίτερα του χειρουργικού, οδηγώντας σε συνεχή ένταση και δεδομένη υποστελέχωση. Για δε τις χειρουργικές κλινικές υπάρχει ζήτημα στήριξης με νέους γιατρούς προκειμένου να γίνουν οι δουλειές που είναι απαραίτητες, οδηγώντας σε απίστευτο φόρτο εργασίας τους επιμελητές, πιέζοντας παράλληλα και το νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει καθήκοντα που δεν είναι δικά του προκειμένου να βγει η δουλειά.
Δεν συμπληρώνουν προγράμματα εφημεριών
Δυστυχώς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση για άλλη μια φορά πολλά από τα τμήματα του νοσοκομείου να μην συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός και μάλιστα να γίνεται αυτό σε τμήματα ιδιαίτερα κομβικά όπως το Αναισθησιολογικό (όπου έχει μείνει πλέον ένας αναισθησιολόγος), το Ψυχιατρικό, το ουρολογικό, το ωτορινολαρυγγολογικό, το παιδοχειρουργικό, το Νευροχειρουργικό, το Νεφρολογικό, το Νευρολογικό, ενώ σε οριακή λειτουργία βρίσκονται τμήματα όπως το Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Αιματολογικό, Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, με τους Ιατρούς όλων των παραπάνω τμημάτων σε υπέρβαση εφημεριών από έτη.
Χαρακτηριστικά στην Τρίπολη πλέον υπάρχει ένας μόνο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει κάθε μέρα, γεγονός που ακυρώνει την δυνατότητα των επειγόντων χειρουργείων διαμορφώνοντας κατάσταση επικίνδυνη για το κόσμο της Αρκαδίας αλλά και γενικά της νότιας Πελοποννήσου που εξαρτάται από την Τρίπολη για Νευροχειρουργικά, Παιδοχειρουργικά και Γναθοχειρουργικά περιστατικά.
Το παιδιατρικό τμήμα θα λειτουργεί πλέον μόνο με δύο ειδικούς ιατρούς με αποτέλεσμα να εφημερεύει παιδίατρος μόνο τις μισές ημέρες του μήνα για την κάλυψη των αναγκών των επειγόντων παιδιατρικών αλλά και μαιευτικών περιστατικών. Αντίστοιχα η Ψυχιατρική κλινική στις αρχές του μήνα έμεινε με μόλις δύο ιατρούς για την καθημερινή παρακολούθηση και φροντίδα των έως και 40 νοσηλευομένων.
Με δεδομένη και γκρίζα την κατάσταση των επειγόντων δεν ξέρουμε εάν η στελέχωση τους με τις προκυρηχθείσες θέσεις ιατρών επειγόντων θα είναι αρκετή. Πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα σε σχέση με πολλά τμήματα του νοσοκομείου που οριακά λειτουργούν ή και δεν συμπληρώνουν τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών. Δεδομένου του νέου οργανισμού του νοσοκομείου μας. Οι προσλήψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο (Τα τελευταία τρία χρόνια), μερικώς έχουν λύσει προβλήματα στις ειδικότητες του νοσοκομείου.
Τμήματα με μεγάλα προβλήματα
‘Έτσι, τμήματα όπως το Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό, Νεφρολογικό, Νευρολογικό, Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Γναθοχειρουργικό, Ακτινολογικό, Ψυχιατρικό, Νευρολογικό, Νευροχειρουργικό, Παθολογοανατομικό, (και τα υπόλοιπα λιγότερο) παρουσιάζουν σημαντικά και χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης. Το κατά καιρούς επικουρικό προσωπικό δεν επαρκεί να δώσει λύσεις οριστικές και με πνοή, ώστε να εξυπηρετηθεί η βάση του καινούργιου οργανισμού του νοσοκομείου και οι νέες ειδικότητες που προβλέπει.
Η λογική της πλήρωσης θέσεων με το σταγονόμετρο ή με επικουρικούς, δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε μερική και περιστασιακή λύση της υποστελέχωσης και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ημίμετρο, τα αποτελέσματα αυτής της λογικής βλέπουμε εδώ και καιρό. Χρειάζεται άμεσα να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις επιμελητών Β΄, όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι δεν γίνεται στο νοσοκομείο να υπάρχει τμήμα το οποίο να μην μπορεί να συμπληρώνει μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών. Η συνέχιση της κατάστασης έως τώρα δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πλημμελής, προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνη. Εάν θέλουμε ολοκληρωμένη και πλήρη κάλυψη της περιοχής με υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένη παροχή υγείας, είναι απαραίτητη και επιτακτική η άμεση επίλυση της επαρκούς στελέχωσης. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί πρόγραμμα εφημερίας με τέτοια κενά σε βασικές ειδικότητες.
Καλούμαστε το επόμενο διάστημα να απαντήσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και το σύνολο του λαού της Αρκαδίας που είναι και ο τελικός αποδέκτης αυτής της κατάστασης.
ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.
ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΣΩΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ