Πανελλαδική απεργία σήμερα γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
απεργία
Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις, καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι.

Με βασικά αιτήματα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δωρεάν υγεία για όλους  πραγματοποιούν σήμερα πανελλαδική απεργία γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Την απεργία προκήρυξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 9.30′ στο υπουργείο Υγείας και πραγματοποιούν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή.

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει από την τσέπη τους 5,9 δισ. ευρώ. Τονίζει ακόμα ότι τα φάρμακα έχουν αυξηθεί έως 480%.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις. Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως εξής: «Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως-όπως τα κενά. Υπερεφημέρευση. Απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες. Αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού».

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ, εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ. Η αιτία αυτή «είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ». Την ίδια στιγμή, «ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ».

Φωτογραφία: Eurokinissi