Οι υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα απεργούν σήμερα, ενώ τα σωματεία τους ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση πρωί στην πλατεία Μαβίλη και αυτή τη στιγμή πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.
Αλλά και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου συνδιοργανώνουν απογευματινό συλλαλητήριο και συναυλία για την Υγεία, στις 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζει ότι μάχεται για την αναστροφή του καθεστώτος υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, με την επισήμανση ότι οι δαπάνες υγείας είναι καθηλωμένες εδώ και 10 χρόνια.
«Δεν μπορεί οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας» .
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1δις ευρώ προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, σημειώνοντας: » Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος», λένε οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.
Επίσης, κάνουν λόγο για “διαχρονικές ευθύνες” και επισημαίνουν ότι έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.
Στους δρόμους γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής στην Κρήτη
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης καλούν σε κινητοποιήσεις σωματεία, φορείς και κατοίκους στην Κρήτη, καθώς όπως λένε, το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας και με “ξήλωμα” του ΕΣΥ.
Χαρακτηρίζουν “καταστροφικό” τον νόμο Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ όπως λένε, οι συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της Υγείας αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
“Η πρόσβαση των non-covid ασθενών σε υπηρεσίες υγείας περιορίστηκε, οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομείων εκτοξεύτηκαν (με τις λίστες χειρουργείου της Κρήτης να περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 12500 ασθενείς) και οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών επιδεινώθηκαν με τον εξαναγκασμό τους σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες, σε μετακινήσεις, σε αναστολή αδειών (με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών)”.
Η εντατικοποίηση, η συσσωρευμένη κόπωση και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις γιατρούς και νοσηλευτές.
Οι παραιτήσεις της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου, του διευθυντή ΤΕΠ του ΓΝ Χανίων, της διευθύντριας του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου και ενός ειδικευμένου παιδοψυχιάτρου του ΠΑΓΝΗ, της διευθύντριας του κέντρου αίματος του Βενιζελείου, δύο (εκ των τριών) ακτινολόγων του ΓΝ Ιεράπετρας, δύο ακτινολόγων του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου κοκ. οδηγούν στα πρόθυρα κλεισίματος τμήματα βασικά ή και μοναδικά σε όλη την Κρήτη.
Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων, αναισθησιολόγων). Μάλιστα, ο πρόσφατος νόμος, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ στο rethnea.gr, προβλέπει μπαλώματα και με ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής, εξαναγκάζοντας μάλιστα τους αποφοίτους σε μετανάστευση, αφού συντρίβεται κάθε προοπτική για μόνιμη δουλειά με ανθρώπινα ωράρια και καταργείται η ισότιμη ενιαία ένταξη στην ειδικότητα.
“Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και οι φοιτητές στις σχολές υγείας της Κρήτης αντιδρούμε στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης”, καταλήγουν οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.
Ανδρέας Ξανθός: «Κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάσταση του ΕΣΥ»
Δήλωση για το συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, έκανε και ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί κραυγή διαμαρτυρίας και απόγνωσης για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
“Η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση εκφράζει την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης, η οποία με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης απαξιώνεται συστηματικά, πυροδοτώντας κύμα παραιτήσεων γιατρών και ευνοώντας προκλητικά τους επιχειρηματίες υγείας.
Οι πολίτες της Κρήτης συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν μόνοι τους οι υγειονομικοί να υπερασπιστούν το καθολικό δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρέπεια της δημόσιας περίθαλψης. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μόνη ελπίδα είναι ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης και αγώνα για τη γενναία ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η αλλαγή πορείας στα υγειονομικά και πολιτικά πράγματα της χώρας είναι όρος επιβίωσης του ΕΣΥ, είναι προϋπόθεση σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών και εξάλειψης των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας”.