Ο πληθωρισμός, οι μειώσεις τιμών και η υπερφορολόγηση οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων, υποστηρίζει ο κλάδος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Όπως αναφέρουν μάλιστα, οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι (ΠΕΦ), Σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα».
Σύμφωνα με τους ίδιους, δίνουν τεράστιο αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης, τα οποία -όπως λένε- βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.
«Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ.
Εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα, πως οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας «θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης».
Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει.
Στο πλαίσιο αυτά καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023.