Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Πολύ μεγάλες οι ελλείψεις φαρμάκων – Η πολιτεία να λάβει τα μέτρα της»

  • Γιάννα Σουλάκη
ελλείψεις
Διαψεύδει τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ελλείψεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ... 27 και ότι ο Υπουργός Υγείας "δεν είναι καλά πληροφορημένος"

Με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και δηλώσεων, Φαρμακοποιοί, Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ προσπαθούν να συμφωνήσουν στο πόσες είναι τελικά οι ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να πάρουν την απόφαση στη συνέχεια πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν ότι λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα από την ελληνική αγορά, ενώ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε από τα μέλη του να καταγράψουν τις ελλείψεις. Ωστόσο, ο ΕΟΦ επεσήμανε ότι οι ελλείψεις δεν ξεπερνούν τις 27 και απέδωσε το πρόβλημα στις γενικότερες ελλείψεις φαρμάκων που επικρατούν παγκοσμίως.

Δείτε επίσης – ΕΟΦ: 27 και όχι…400 είναι τα φάρμακα που λείπουν από τα Φαρμακεία

Την ίδια στιγμή και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι 400 τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόλις 27, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ.

«Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Υγείας δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και συμπληρώνει:

«Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι πάρα πολύ περισσότερα τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι στη σύσκεψη που ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης, θα καταθέσει προτάσεις «για την άμεση λύση του προβλήματος στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση του Φαρμάκου».

«Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του» καταλήγει το Δ.Σ. του ΠΦΣ.