Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Επαίσχυντη η διάταξη για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Ως επαίσχυντη καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας για την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Σειρά ενεργειών ετοιμάζει ο ΠΙΣ με ένδικα και άλλα μέσα, ενώ συγκαλείται διάσκεψη προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ αποδίδει ευθύνες  για τα κενά από την απαξίωση του ΕΣΥ στο Υπουργείο Υγείας. «Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΙΣ.

Με ευθεία βολή προς το Υπουργείο Υγείας,  ο ΠΙΣ το κατηγορεί  πως «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα». Προσβολή προς τον κλάδο επικαλείται ο ΠΙΣ αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού περί υποχρέωσης, υπενθυμίζοντας την προσφορά του την περίοδο της πανδημίας«Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης» σχολιάζει ο Σύλλογος.

Άρση της συνταγογράφησης

Μέτρα εναντίον των γιατρών και των ασθενών χαρακτηρίζει ο ΠΙΣ την άρση της συνταγογράφησης για τον εξαναγκασμό των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας.  Επί του θέματος ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.
Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι  «το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς».

Το μέτρο θα έχει συνέπειες στον θεσμό του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και οι ιατροί θα στραφούν στο εξωτερικό  ευνοώντας ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης

Οι κινήσεις του ΠΙΣ:

  • Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
  • Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
  • Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
  • Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
  • Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας.