Iatropedia

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ): Οι προτάσεις των γιατρών για τη στελέχωση του ΕΣΥ στις άγονες περιοχές

Closeup side view of a mature man having medical exam. The doctor is examining patient's knee for symptoms of arthritis and osteoporosis.

Επιστολή με προτάσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, απέστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι προτάσεις των γιατρών του ΠΙΣ προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφορούν την κάλυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις άγονες περιοχές.

Αφορούν δε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις για τις έλλειψης ιατρών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικά σε νησιωτικές και άγονες περιοχές.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

Οι γιατροί προτείνουν τα εξής:

Βραχυπρόθεσμες προτάσεις:

Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του επιδόματος αγόνου που εκκρεμεί από 30 Ιουνίου 2023.
Απόσυρση απειλών (επίταξης, διακοπής συνταγογράφησης κ.λπ.) και πρόσκληση σε όσους συνέδραμαν πέρυσι και σε όσους δύνανται να συνδράμουν με συγκεκριμένη περιγραφή έργου.

Εξασφάλιση είσπραξης όλων των νοσηλίων και εξέταστρων από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και απόδοση μέρους των εσόδων ως μπόνους στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεσοπρόθεσμες προτάσεις:

Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ.
Έναρξη διαπραγμάτευσης για σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ι.Σ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία είναι νομοθετημένη από το 2022 και για την οποία έχετε δεσμευτεί δημοσίως, χωρίς όμως να δίδετε ανάλογη έγγραφη εντολή προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Απάντηση στη δέσμη προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα συνολικά προβλήματα της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα όσα αφορούν στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, που σας καταθέσαμε με αναλυτικό υπόμνημα στις 11-1-2024, με το με αρ.πρωτ. 3309 έγγραφό μας, το οποίο σας επισυνάπτουμε εκ νέου.