Όπως αναφέρουν από το ΥΥΚΑ, «τον Οκτώβριο του 2015 το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν υπό διάλυση και μία κλωστή το συγκρατούσε από την ολική κατάρρευση. Άμεσα εφαρμόστηκε ένα σχέδιο σταθεροποίησης του Συστήματος, το οποίο αφορούσε κυρίως στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, της χρηματοδότησης των Δομών του Συστήματος, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης των προηγούμενων ετών, η οποία συσσώρευσε στις πλάτες του λαού ένας χρέος που ανέρχεται στα 85 δις ευρώ.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που θα παρατεθούν παρακάτω, η εφαρμογή του σχεδίου απέδωσε καρπούς, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στάθηκε στα πόδια του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο που αφορά στην αναβάθμισή του.
Επιστροφή των εισφορών
Καταλυτικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία έπαιξε η πολιτική απόφαση να επιστρέφουν οι εισφορές των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στους ίδιους τους ασφαλισμένους, μέσω της χρηματοδότησης του Συστήματος από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού λοιπόν, η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις Διευθύνσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017 διαμορφώνεται ως εξής»:
Διαβάστε τι άλλο αναφέρουν:
Το ποσό της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το 2018. Καλό θα ήταν λοιπόν αυτοί που μιλούν για μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για το τρέχον έτος, να εξηγήσουν στους πολίτες της χώρας που διοχετεύονταν τα χρήματα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές τα προηγούμενα χρόνια.
Και όχι μόνο αλλά…
Αποτέλεσμα της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, του μοντέλου χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές που τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, των στοχευμένων παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, της εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων, είναι ότι τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα, μια καλύτερη μέρα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ήδη χαράξει.
Προχωράμε στο επόμενο διάστημα στην κεντρικοποίηση των προμηθειών, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες.
Ολοκληρώνουμε την αντικατάσταση του συνόλου του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επαναφέρουμε στην ενεργό δράση τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και ανασχεδιάζουμε το σύστημα αεροδιακομιδών, εγκαθιστούμε καινούριο, υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (γραμμικούς επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κ.λπ.) στα νοσοκομεία και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατασκευάζουμε 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Κομοτηνής, επισκευάζουμε παλαιωμένες κτιριακές υποδομές, συνεχίζουμε την ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.
Αν όλα αυτά συμβαίνουν εντός του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, που προέκυψε από τη συμφωνία του 2015, ας φανταστεί ο καθένας τι πρόκειται να γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η χώρα εξέρχεται οριστικά από την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων.