Πάνω από 40 ασθενείς σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής (ΜΕΘ)
Ένας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης, χωρίς να προλάβει να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο ασθενής βρίσκόταν σε λίστα αναμονής από την παραμονή της πρωτοχρονιάς κι όλες αυτές τις ημέρες, βρισκόταν διασωληνωμένος σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής, του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» . Ο ασθενής το απόγευμα της Παρασκευής κατέληξε. Οι συγγενείς του, η σύζυγος και ο γιός του, είναι απαρηγόρητοι, καθώς και οι δύο εργάζονται σε δημόσιο νοσοκομείο και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο: «Κατέληξε σύζυγος και γιός συναδέλφων μας από το Παίδων «Αγ. Σοφία». Ηταν σε λίστα αναμονής από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε απλό θάλαμο στο Γεννηματά βρίσκονταν τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς που περίμεναν ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο του νοσοκομείου. Ο 62χρονος είχε σταθεροποιηθεί αιμοδυναμικά αρχικά, αλλά δεν άντεξε εκτός ΜΕΘ. Σήμερα σε λίστα αναμονής είναι 45 άτομα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα το νέο πρόγραμμα διαχείρισης κλινών ΜΕΘ
Ο νέος τρόπος διαχείρισης κλινών ΜΕΘ μέσω κεντρικού υπολογιστή, διασυνδεδεμένου με όλες τις κλινικές των νοσοκομείων που αιτούνται κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα. Όμως, παρ’ ότι το σχέδιο έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.
Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα μπει σε εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δημιούργησε η διεύθυνση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ και παρέδωσε τον Ιούλιο του 2019. Ένα ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας, το οποίο θα απλοποιεί τον συντονισμό μεταξύ των τριών πλευρών που εμπλέκονται στη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ: του ΕΚΑΒ, των γιατρών νοσοκομείων που αναζητούν κρεβάτι για ασθενή και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν διαθέσιμα κρεβάτια.
Παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν εκπαιδευτεί σ’ αυτήν, γιατροί από 10 νοσοκομεία (παθολόγοι, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, χειρουργοί κ.α.), οι οποίοι στη συνέχεια θα λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές των συναδέλφων τους κι ενώ είχε εξαγγελθεί ότι η πλατφόρμα θα έμπαινε σε λειτουργία τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μην το «ρισκάρουν» λίγο πριν από την έξαρση της εποχικής γρίπης και το σχέδιο πήρε αναβολή για την ερχόμενη άνοιξη.