Πάνω από 570 εγκλωβισμένοι ενήλικες και παιδιά στα νοσοκομεία

  • Iatropedia newsroom
παιδιά στα νοσοκομεία
Ενήλικες που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε και παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή

Περίπου 500 ενήλικες και 70 παιδιά εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι μεν αρνούνται το εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε, ενώ τα παιδιά βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ, «έχουμε Χριστούγεννα, φεύγει το 2023 και για άλλο ένα χρόνο σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τους εγκλωβισμένους ενήλικες και τα παρκαρισμένα παιδιά στα νοσοκομεία εξ αιτίας της απουσίας κράτους πρόνοιας».

Όπως αναφέρει, αύριο μπορεί να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι, αφού οι αριθμοί αλλάζουν, αλλά το μείζον κοινωνικό πρόβλημα παραμένει.

«Περί τα 500 ενήλικα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και εφέτος τα Χριστούγεννα αρνούνται να πάρουν εξιτήριο παρότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Προτιμούν να περάσουν τις γιορτές στη ζεστασιά του νοσοκομείου… Τι τραγική ειρωνεία… Τέτοιες γιορτινές ημέρες δεν υπολογίζουμε ότι καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές, πνευμονολογικές κλινικές που μας είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Σημασία έχει ότι έχουμε ανθρώπους που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Δεν έχουν σπίτι και, εάν έχουν σπίτι, έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τον λογαριασμό. Η  σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνει για φαγητό. Απελπιστικές καταστάσεις», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Προσπαθούν οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες, με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, συναντούν τείχος. Οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή μονάδα υπερβαίνει το ένα έτος. Οι ιδιωτικές μονάδες για φιλοξενία που απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ζητάνε πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Η σύνταξη ή το επίδομα είναι πολύ πιο χαμηλά, τι να κάνουν; Απόγνωση…», αναφέρει, περιγράφοντας το πρόβλημα που υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι περί τα παιδιά θα περάσουν τα Χριστούγεννα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, χωρίς να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας.

Τα παιδιά αυτά, όπως λέει, είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον και με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν παρκαρισμένα επί μήνες λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων. «Βλέπετε», προσθέτει, «δεκάδες θέσεις φιλοξενίας των δημόσιων προνοιακών μονάδων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Και οι ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές σφυρίζουν αδιάφορα».

«Δεν θέλουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες να το εξετάσουμε το ζήτημα από τη πλευρά της δεδομένης ανάγκης για παιδιατρικά νοσοκομειακά κρεβάτια τώρα ειδικά με την έξαρση των ιώσεων. Δεν το βλέπουμε από την αναστάτωση που προκαλούν άθελά τους στη λειτουργία των νοσοκομείων. Την παραβατική συμπεριφορά που εμφανίζουν εξ αιτίας του ακατάλληλου περιβάλλοντος όπου ζουν. Τα δεκάδες έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας από προϊσταμένους τμημάτων για την ασφάλεια και την συμπεριφορά, των παιδιών, την αναστάτωση που προκαλούν», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτές τις γιορτινές ημέρες θέλουμε να μιλήσουμε για την τύχη αυτών παιδιών. Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται δεύτερη φορά από το κράτος παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις όπου θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες».

«Τελικά τα κάλαντα από αυτά τα παιδιά θα τα ακούσουμε εμείς. Με ευχαρίστηση θα τους προσφέρουμε δώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από το υστέρημά μας», τονίζει, καταλήγοντας: «Κρίμα για την απουσία του κράτους πρόνοιας. Εμείς θα προσφέρουμε την ζεστασιά που δικαιούνται. Δεν είναι όνειδος όμως για το κράτος πρόνοιας όλα αυτά; Θα κάνουμε κάτι να μπει ένα τέλος;».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δανοί ερευνητές χρησιμοποιούν αλγόριθμο για να προβλέψουν ακόμη και πότε μπορεί να πεθάνει κάποιος

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τη νέα υποπαραλλαγή JN.1, τι να προσέχουμε στο εορταστικό τραπέζι

Οι κανόνες για να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές