Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εγκεφαλικό και οι θάνατοι αυξάνονται

  • Iatropedia newsroom
εγκεφαλικό
Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 1990

Η κλιματική αλλαγή και η χειρότερη διατροφή έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων από εγκεφαλικό, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 1990, σύμφωνα με επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Είναι πλέον η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, σκοτώνοντας πάνω από 7,3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, παρά το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί, λένε οι ειδικοί.

Παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι, μεταξύ άλλων, η ατμοσφαιρική ρύπανση (που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή), το υπερβολικό σωματικό βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν ή να ελεγχθούν, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό The Lancet Neurology.

Πού οφείλεται η αύξηση των εγκεφαλικών

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, ο ρυθμός έκθεσης των ανθρώπων σε πολλούς παράγοντες κινδύνου αυξάνεται συνεχώς.

«Μεταξύ 1990 και 2021, η επιβάρυνση από εγκεφαλικά επεισόδια που συνδέονται με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) [αύξηση κατά 88%], τις υψηλές θερμοκρασίες [αύξηση κατά 72%], το υψηλό σάκχαρο στο αίμα [αύξηση κατά 32%], τη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά ζαχαρούχα ροφήματα [αύξηση κατά 23%], τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα [αύξηση κατά 11%], την υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση [αύξηση κατά 7%] και τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα [αύξηση κατά 5%] αυξήθηκε σημαντικά σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, σε ό,τι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, οι κίνδυνοι που ενέχει η εισπνοή βρόμικου αέρα θεωρούνται πλέον ισοδύναμοι με εκείνους του καπνίσματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ λιγότερο συχνό από το ισχαιμικό (εγκεφαλικό επεισόδιο που συνδέεται με θρόμβους), αποτελώντας περίπου το 15% των περιπτώσεων. Είναι όμως υπεύθυνο για τους μισούς από τους θανάτους και τις αναπηρίες που συνδέονται με εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίως, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η επιδείνωση της διατροφής παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς αυξάνει τα ποσοστά της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

mpox: Οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες, ναυτικούς και ομάδες υψηλού κινδύνου

Ημικρανία: Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα