Iatropedia

Παπαευαγγέλου: 8.500 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Δύο δήμοι με εκθετική αύξηση προκαλούν ανησυχία

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε η τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Την επιδημιολογική εικόνα που αποτυπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων, ανέλυσε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ με 46.000 τεστ. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει επιδείνωση και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες.

Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει «σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών, από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε», προσθέτοντας ότι «ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3».

Παπαευαγγέλου: «Κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων»

«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις κόκκινες περιοχές, ενώ σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας αυξήθηκε σημαντικά, υποχρεώνοντας τους επιστήμονες να τις σημάνουν και αυτές με «κόκκινο» χρώμα.

Αναφερόμενη στους δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι εμφανίζουν «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητική» και προσέθεσε ότι «οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Κατά τα άλλα, «η εικόνα της επιδημίας είναι παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της χώρας» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου: «Μεγάλη η ενδοοικογενειακή διασπορά»

Τα νέα κρούσματα κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, το οποίο συνεπάγεται, όπως εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου, ότι «σήμερα, τώρα που μιλάμε, ότι έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών».

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε η κ. Παπαευαγγέλου για την τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και βέβαια και στην τήρηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Φαίνεται ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, είναι προφανές ότι κουραστήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο. Απαιτούνται οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών και ηλικιωμένων, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» ανέφερε σχετικά.

Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε επιπλέον μέτρα για το Σαββατοκύριακο

Ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών το Σαββατοκύριακο, η οποία σχετίζεται με το λιανεμπόριο, οδήγησε τους επιστήμονες στο να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στις επιβαρυμένες περιοχές, επισήμανε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, το μέτρο αυτό δεν έχει επίπτωση στην οικονομία και μειώνει την πιθανότητα έκθεσης των πολιτών στον ιό. «Υπάρχει ανησυχία καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, όλοι συμφωνούμε και αναζητούμε έξυπνους τρόπους ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και κατ’ επέκταση η μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να κλειστούμε μέσα όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο».

Στόχος των ειδικών είπε, είναι να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς τους δύο επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους την χαμηλή διασπορά του ιού στην εκπαίδευση, εισηγήθηκαν να μην αλλάξει κάτι από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι σήμερα νοσηλεύονται 1600 άτομα σε όλη τη χώρα με COVID -19 και καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, από τις οποίες 70 με 80 αφορούν μόνο την Αττική. Όσοι νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς, άνω των 55 ετών.

Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 50% στον ρυθμό της πανδημίας στην Αττική

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα η οποία έχει μέτριο ρυθμό, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως πρόσθεσε, η αύξηση είναι επίσης σημαντική και φτάνει το 50% όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

«Αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.

Στην Αττική η αύξηση στο ρυθμό της πανδημίας σημειώθηκε στο 50% και στη Θεσσαλονίκη πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είπε και πρόσθεσε πως η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών που είναι και αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εφόσον μολυνθούν.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης στην αξία της «κοινωνικής φούσκας». Με δεδομένο ότι η αύξηση των επαφών μας αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης και μόλυνσης, είναι σημαντικό να συναντιόμαστε με συγκεκριμένους ανθρώπους και να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές.

Ο ίδιος αποκάλυψε τέλος πως η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και εκτίμησε ότι ο κυριότερος παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η κόπωση όλων μας.

Κοντοζαμάνης: «Ακόμη 200 κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν άμεσα»

«Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Αν είμαστε στα πρόθυρα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα επεξεργαστούμε» τόνισε κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όπως τόνισε, «έχουμε επεξεργαστεί ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει για να στηριχτεί το εθνικό σύστημα υγείας, αφορά πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί 7500 προσλήψεις.

Όπως είπε, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα σε προκήρυξη 918 επιπλέον θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για τα οποία το προσωπικό έχει ήδη προσληφθεί και εκπαιδευτεί. Επίσης αποκάλυψε ότι ενόψει ενός ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα ελέγχουν τα δεδομένα στις περιοχές της χώρας όπου η πανδημία φαίνεται πως ξεφεύγει, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περισσότερο.