Παπαευαγγέλου: Αύξηση κατά 28% στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας – Ποιες περιοχές εμπνέουν ανησυχία

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στους αριθμούς της πανδημίας. Πολλά νέα κρούσματα και υψηλή η θετικότητα καταγράφεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ακολουθεί διαφορετική πορεία από την υπόλοιπη χώρα, με αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

«Αυτό όμως που εντυπωσιάζει τους ειδικούς είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η ίδια εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους. Κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τους πείσεις να εμβολιαστούν». Η ίδια ανέφερε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μην χάσουν τη ζωή τους, ενώ επεσήμανε ότι «όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι».

Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Δείτε χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από την 3η ΥΠΕ:

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε, επίσης, όπως είπε, σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία ενώ αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τομέα αλλά και στην Δυτική Αττική.

Παπαευαγγέλου: Με μάσκες οι παρελάσεις

Εκτός από τη βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η δυτική Ελλάδα βρίσκονται σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκα. «Όπως σε κάθε εξωτερικό χώρο που υπάρχει έντονος συγχρωτισμός πρέπει να φοράμε μάσκα, έτσι και στις παρελάσεις όπου κι αν γίνουν, σε μεγάλες πόλεις ή χωρία, όλοι όσοι παρακολουθούν θα πρέπει να φορούν μάσκα» είπε.

Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η ίδια εξήγησε ότι πρόσφατα έγινε ένα βήμα προς μεγαλύτερη ελευθερία των εμβολιασμένων, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, ιδίως από τους νέους, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Όπως είπε, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικού και μάσκας και η αποφυγή ανοιχτών ή κλειστών χωρών όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Επιπλέον παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.

Τέλος, αναφερόμενη σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama και αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όσους νόσησαν από κορονοιό, είπε ότι έξι μήνες μετά τη νόσηση, 1 στους 2 αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την βιολογική αλλά και την ψυχική τους υγεία.