Παπαευαγγέλου: Ανακόπηκε η πτωτική πορεία των κρουσμάτων – Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ταξίδια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ καθιερώνονται στην Ελλάδα από τις 5 Ιουλίου και μετά. Την ίδια στιγμή μειώθηκε κατά πέντε χρόνια η μέση ηλικία των κρουσμάτων, ενώ η καθοδική πορεία των νέων περιστατικών σταθεροποιήθηκε, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων καταγράφηκε συνολικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο αυτήν την εβδομάδα σταθεροποιήθηκε η καθοδική πορεία των νέων λοιμώξεων και μειώθηκε κατά πέντε χρόνια η ηλικία των ατόμων που μολύνονται, όπως είπε.

«Η διάμεση ηλικία είναι πλέον τα 27 έτη, έπεσε δηλαδή πέντε χρόνια και αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο της εβδομάδας. Οι μικρές ηλικίες είναι το 60% των νέων κρουσμάτων πλέον», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου είχαμε μείωση των κρουσμάτων 75% και των θανάτων 50% και τώρα η μείωση αυτή έχει ανακοπεί και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Σταθεροποιημένος είναι και ο δείκτης θετικότητας στο 1,1% (όριο συναγερμού το 4%), καθώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, οποίος είναι στο 0,87 (με όριο το 1).

Αυτή τη στιγμή 700 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας. «Σε λίγες εβδομάδες οι ασθενείς σε ΜΕΘ θα είναι 100 και οι ημερήσιοι θάνατοι θα μειωθούν ακόμη περισσότεροι», είπε η καθηγήτρια.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) ήρθε και στη χώρα μας και διασπείρεται γρήγορα και το θέμα είναι πώς θα τη σταματήσουμε πριν απλωθεί. Η αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα θα γίνει σε άτομα μη πλήρως εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα. Γι’ αυτό και όσοι νέοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, καλό θα ήταν να κάνουν ένα self test πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους, ειδικά αν διαμένουν με άτομα μεγάλης ηλικίας, κατέληξε η ίδια.

Μαγιορκίνης: Τάσεις μικρής αύξησης οι νέες διαγνώσεις στην επικράτεια

«Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης. Η πίεση, ωστόσο, στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ακόμα, «ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.