Iatropedia

Παπαευαγγέλου: «Κάτω από το 1 ο δείκτης RT, ενώ ένας στους τρεις με κορονοϊό είναι κάτοικος Αττικής»

Ελαφρά μείωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Χαμηλά ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αττική, αλλά υπάρχει ελαφρά αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο δείκτης μεταδοτικότητας ΡΤ υπολογίζεται σε κάτω του 0,91% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά εκτιμάται κατά πολύ μικρότερος, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων είπε και τόνισε ότι δεν καταγράφεται κάποια εκθετική αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κάποιον επιστημόνων», σημείωσε. Ωστόσο, η πανδημία όπως είπε, λόγω χειμώνα είναι δύσκολο να συμπιεστεί, ενώ σε σύνολο επικράτειας τις 3 τελευταίες εβδομάδες παραμένει σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων, με εξαίρεση την Αττική όπου παρατηρείται μικρή αύξηση.

«Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ασθενείς με κορωνοϊό, διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι υπάρχουν 2.500 ενεργά κρούσματα στην συγκεκριμένη περιοχή, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στην Δυτική Αττική και στον κεντρικό τομέα της Π.Ε.

Ο αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες σε κυλιόμενο μέσο όρο, υπολογίζεται σε 650 κρούσματα ανά ημέρα, ανέφερε επιπρόσθετα. Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 55%, και στο 61% στη Θεσσαλονίκη. Μειώθηκαν οι νοσηλείες στις 1700 την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και οι νέες εισαγωγές που κυμάνθηκαν στις 130 κατά μέσο όρο ημερησίως.

Παπαυαγγέλου: Ελάχιστα τα κρούσματα στα σχολεία

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στα στοιχεία από τον τομέα της εκπαίδευσης, είπε ότι έκλεισαν μόλις τρία τμήματα από τα 10.000  σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τα τεστ που έγιναν σε εκπαιδευτικούς, από αυτά εντοπίστηκαν 7 κρούσματα σε 5000 που εξετάστηκαν, «ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός θετικότητας που κυμάνθηκε στο 0,14 %», σημείωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες «ανησυχούμε για τις επόμενες ημέρες λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και αύξησης του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους».

Πάντως λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές εξελίξεις στις νέες μολύνσεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξει ένα μέρος της αγοράς. «Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lock down» τόνισε και γι’ αυτό όπως είπε «συμφωνήσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης».

Όμως όπως τόνισε, θα γίνεται συνεχής επαναξιολόγηση των αριθμών καθώς η καμπύλη της πανδημίας θα πρέπει να μείνει χαμηλά και για τους επόμενους δύο μήνες και λόγω του χειμώνα αλλά και για να προλάβουν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς. «θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων» κατέληξε.

Η ίδια παρατήρησε ότι καταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες και τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να το εφαρμόζουμε και στις επόμενες εβδομάδες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα καθώς μπορούμε να αποτελέσουμε την έκπληξη», την θετική έκπληξη όπως έγινε και την άνοιξη στην Ευρώπη και να καταφέρουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, είπε.