Ευχάριστα είναι τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς όπως ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες 40%.
Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σε Κω, Σαντορίνη, Πάρο και Μύκονο, γι’ αυτό και θα γίνει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση σε αυτές τις περιοχές, καθώς «οι μικρές εξάρσεις μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα», όπως τόνισε η καθηγήτρια.
Η ίδια είπε ότι στις περιοχές της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κέα, Κύθνος, Μύκονος και Ανδρος έχουν αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη, ενώ στη Φλώρινα και την Ευρυτανία είναι χαμηλή.
Η ίδια ανέφερε ότι σε Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες. Την ίδια στιγμή μειώθηκε ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και πλέον γίνονται κατά μέσο όρο 37.000 τεστ την ημέρα.
«Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα και πλέον νοσηλεύονται 1.300 ασθενείς με κορονοϊό. Ο αριθμός των ασθενών που χρίζουν διασωλήνωσης επίσης μειώθηκε και ο μέσος όρος των θανάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 13 συνάνθρωποί μας την ημέρα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Η ίδια εξήγησε ότι όλη αυτή η θετική εικόνα οφείλεται πρώτα στην εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και στην βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου Covid-19
«Δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ένας στους επτά, ακόμα και αφού αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες.
Είπε ότι αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμα και παιδιά, κυρίως όμως την ομάδα 35 έως 49 ετών. «Πρόκειται για μια πολυοργανική νόσο «, είπε, και ο ΠΟΥ προτείνει περισσότερη έρευνα σε αυτό το πεδίο. Υπογράμμισε με έμφαση ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προστασία και η αποφυγή νόσησης, εμβολιαζόμενοι και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Μαγιορκίνης: Μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.
Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Να σημειωθεί πως η ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, από σήμερα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, αντί για Παρασκευή.