Παπαευαγγέλου: Παρά την μεγάλη διασπορά, η εκπαίδευση δεν έχει επηρεαστεί – Αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας στη χώρα
Περίπου το 55% του συνόλου των κρουσμάτων του κορονοϊού της τελευταία εβδομάδα αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας και άτομα από 35 έως και 55 ετών. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, «παρόλο που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δύο μήνες, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων από την έναρξη της χρονιάς».
Μάλιστα, ενώ όταν άνοιξαν τα σχολεία και λόγω του αυξημένου testing, τα παιδιά σχολικής ηλικίας που αποτελούσαν το 29% του συνόλου των νέων κρουσμάτων, σήμερα καταλαμβάνουν το 25% του συνόλου.
«Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού των νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών. Η ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών παραμένουν σταθερά στο 30% του συνόλου των κρουσμάτων», όπως τόνισε η καθηγήτρια.
Αναφορικά με τη δια ζώσης τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ίδια ανέφερε ότι «ένα μήνα μετά την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα και σε αυτήν την ομάδα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόλις οκτώ τμήματα, επί συνόλου πάνω των 80.000, παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων.
3.000 νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία όλης της χώρας
Στη χώρα μας σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Παπαευγγέλου, υπάρχουν 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Το 70% από αυτούς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.
Από την ιχνηλάτηση φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους.
Γκάγκα: Κανένα σύστημα Υγείας δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες
Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες, τόνισε από την πλευρά της ανοίγοντας την ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η ίδια έκανε λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%.
Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι.
Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όπως είπε η ίδια, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.
Μαγιορκίνης: Ένας τους τρεις άνω των 70 ετών, ανεμβολίαστος, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο
Ο κ. Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο. Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο «τραγικό» 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει.
«Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Έκανε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την «λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν».
Η κατάσταση στην Ευρώπη, είπε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης.
Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%.
Αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.