Παπαευαγγέλου: «Προσοχή ποιον βάζετε σπίτι σας» – Σε ποιες ηλικιακές ομάδες αυξάνονται τα κρούσματα
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου, αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είπε η καθηγήτρια. Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Παπαευαγγέλου: Παραμένει η ανησυχία για την Αττική
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.
«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».
Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε αλλά τήρηση των μέτρων.
Το CDC συνιστά ακόμα και χρήση διπλής μάσκας
Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».
Τόνισε, επίσης, ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.
Μαγιορκίνης: Ήπια αύξηση φέρνει πίεση στο σύστημα Υγείας
Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, είπε, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε περίπου 10 μέρες, σημείωσε. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχει τάση σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει αύξηση και αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.
Εμβόλιο AstraZeneca – Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς και την κακοκαιρία
Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα».
Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.
Αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι «σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά» και την απέδωσε περισσότερο «στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.
Επικοινωνία Σωτήρη Τσιόδρα με ισραηλινούς επιστήμονες για τη νέα πειραματική θεραπεία
Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 – και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός.