Παπαευαγγέλου: «Σταθεροποίηση» αλλά αργή μείωση της πανδημίας – 300 διασωληνωμένοι τα Χριστούγεννα με παράταση lockdown

  • Γιάννα Σουλάκη
Παπαευαγγέλου
Σταθεροποίηση των βασικών δεικτών της πανδημίας στη χώρα, δηλαδή των θανάτων και των διασωληνώσεων, εντοπίζει η Επιτροπή των ειδικών, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους και μετά από παρουσίαση των σχετικών στοιχείων από την υπεύθυνη της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κα. Κοντοπίδου και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, από το Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 1.500 την ημέρα και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία 320,  ενώ πριν από δύο εβδομάδες 450 την ημέρα. Επίσης, είχαμε λιγότερες μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός το οποίο αποτιμάται ως θετικό δείγμα από τους ειδικούς.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτελέσματα και τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η πολύ αργή μείωση είχε σαν αποτέλεσμα οι ΜΕΘ στη χώρα μας να κάνουν με το ζόρι Χριστούγεννα. Περίπου 300 διασωληνωμένους στην επικράτεια υπολογίζουν τα μαθηματικά μοντέλα να έχουμε τα Χριστούγεννα, εάν και εφόσον συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Παπαευαγγέλου.

Παπαευαγγέλου: Οι δύο λόγοι που δεν άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν την επιτροπή να προτείνει άρση των μέτρων. Η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ ακόμη και σήμερα, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, που σημειώνεται στο 88% στην Επικράτεια, 77% στην Αθήνα και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο υψηλός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 6.000 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 4 Μαΐου, όταν έγινε η άρση του πρώτου Lockdown, είχαμε 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα, και 35 διασωληνωμένους έναντι 583 σήμερα. Επίσης, ενώ είχαμε 2 θανάτους την ημέρα εκείνη, σήμερα έχουμε 102, σύμφωνα με την ειδικό.

Ειδικότερα, συμπλήρωσε, στη Θεσσαλονίκη είχαμε μόνο έναν διασωληνωμένο ασθενή και τώρα έχουμε 186. «Συνεπώς δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία και τα δεδομένα μας αποτρέπουν από οποιαδήποτε χαλάρωση. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων», κατέληξε η κα. Παπαευαγγέλου.

Παπαυαγγέλου: Εστίες υπερμετάδοσης τα σπίτια μας μόνο μέσα σε ένα βράδυ

Στη συνέχεια η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι θα πρέπει να τα αποφύγουμε, καθώς τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν «εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ»

«Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Μαγιορκίνης: Μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα

Παίρνοντας τον λόγο, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «βάση των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων για τρίτη εβδομάδα όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να συνεχίζει με το ρυθμό της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στην Αττική η μείωση του αριθμού των διαγνώσεων και αυτή την εβδομάδα παρέμεινε στο ποσοστό του 8-10% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη επιταχύνει τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων φτάνοντας ως και το 30% μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε, ότι η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες μέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων, εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα».

«Η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και εξακολουθεί να δείχνει μικρά σημεία υποχώρησης» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και προσέθεσε ότι στα νότια της χώρας «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό», κατέληξε.