Iatropedia

Παπαευαγγέλου: «Τα μεταλλαγμένα στελέχη θα κυριαρχήσουν» Ανησυχία για τον νοτιοαφρικανικό ιό στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διασπορά το βρετανικό στέλεχος σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή.

 «Ανιχνεύεται ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται μεγάλες συρροές. Αναμένουμε, όπως και σε άλλες μεγάλες χώρες ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα», είπε η καθηγήτρια. Αναφορικά με τα εμβόλια ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 650.000 δόσεις.

«Οσο προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα μειώνονται και οι σοβαρές νοσηλείες. Παρατηρείται ήδη μείωση των κρουσμάτων στους ευάλωτους άνω των 75 ετών», διευκρίνισε.

Σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων παρατηρείται στην Αττική, όμως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό με 5.500 ενεργά κρούσματα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt παραμένει κάτω από το ένα.

Σταθεροποίηση του αριθμού νέων κρουσμάτων με 1.200 ενεργά κρούσματα έχουμε και στη Θεσσαλονίκη. «Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης συστήνουμε lockdown και εκτεταμένο testing καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους της Νοτίου Αφρικής», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Μεγάλη διασπορά στους εργασιακούς χώρους»

Στην διασπορά του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, η οποία παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα αναφέρθηκε, επίσης, η κα. Παπαευαγγέλου.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, η διασπορά είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος από την εργασία στο σπίτι. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή συναντούμε τους ίδιους συναδέλφους μας καθημερινά αυτοί δεν συναντούν άλλους ανθρώπους» επισήμανε η κα. Παπαευαγγέλου, η οποία για μια ακόμη φορά μίλησε για τη μεγάλη σημασία της μάσκας στον περιορισμό του ιού.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της καλής χρήσης της μάσκας, τόσο καλύτερος και ο έλεγχος των νέων μολύνσεων» σημείωσε.

Η ίδια εξήγησε ότι χαμηλότερος αριθμός τεστ λόγω της κακοκαιρίας οδήγησε σε χαμηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων εκείνες τις ημέρες αλλά αυξημένο αριθμό της θετικότητας, ο όποιος άγγιξε το 3% καθώς όσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού εν μέσω κακοκαιρίας είχαν θετική διάγνωση.

Όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου με δεδομένη την σταθερή επιδημιολογική εικόνα και ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων,  η κα. Παπαευαγγέλου είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα».

Πάντως η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Μαγιορκίνης: «Σταθεροποίηση της πανδημίας στην Ελλάδα»

Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας. «Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης, ανέφερε.

Ο κύριος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται στη χώρα και είπε ότι η κυρία οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι, ο συγχρωτισμός σε αυτούς για αρκετή ώρα και χωρίς μάσκα. «Να συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα κάθε φορά» τόνισε με έμφαση.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η διαδικασία του εμβολιασμού για την οποία θα γνωρίζουμε μέσα στο Μάρτιο ποια θετική επίδραση θα έχει και στην μετάδοση του ιού στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.