Παπαευαγγέλου: Η μάσκα θα παραμείνει σε σχολεία, δομές ηλικιωμένων, ΜΜΜ και πλοία
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντική ύφεση, με τον μέσο ημερήσιο όρο κρουσμάτων της εβδομάδας να είναι 32% χαμηλότερος από την προηγούμενη και με μέσο όρο κρουσμάτων τα 12.000 ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ, η διάρκεια της έξαρσης της Όμικρον 2, ήταν βραχεία κι αυτό το είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, όπως είπε και πρόσθεσε:
«Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, που σήμερα υπολογίζεται σε μόλις 114.000, γεγονός που αποτυπώνει και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα», ανέφερε επίσης.
Ωστόσο, για Πέμπτη συνεχή εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ωστόσο, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19 είναι 3.000 ασθενείς. Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών. Αργή είναι η αποκλιμάκωση των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ-Covid, ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου.
«Συνεπώς, η κατάσταση του ΕΣΥ στη χώρα μας είναι βελτιωμένη», σχολίασε η ίδια.
Γκάγκα: «Ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά»
Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ανέφερε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα είπε ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά», όπως είπε.
Η ίδια ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».
Πως ερμηνεύουν οι επιστήμονες τις Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τους αυξημένους θανάτους στην Ελλάδα
Αναφορικά με τους θανάτους ασθενών με Covid, δυστυχώς δεν καταγράφεται κάποια σημαντική μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε η Καθηγήτρια, με τον μέσο όσο του επταημέρου να είναι 60 θάνατοι ανά ημέρα.
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, και οι ειδικοί προσπάθησαν να καταλάβουν το γιατί. Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και καθόλου εύκολο να ερμηνευθεί, σημείωσε.
«Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της επιτροπής, μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους, είναι είτε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είτε σε υπερήλικες με πολλές συννοσηρότητες που βρίσκονται σε νοσηλεία για το υποκείμενο νόσημά τους. Βέβαια, αυτοί οι ασθενείς καταγράφονται ως θάνατοι με Covid αλλά όχι από Covid, και γι΄ αυτό γίνονται προσπάθειες να ξεκαθαριστεί και να αποτυπωθεί στις αναφορές του ΕΟΔΥ, αλλά δεν είναι τόσο απλό», τόνισε.
Παράλληλα, ένας σημαντικός παράγοντας θανάτου για τους ενήλικες άνω των 75 ετών, είναι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Αυτή μειώνεται τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην NEJM, η χορήγηση της τέταρτης δόσης, τις πρώτες 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό, προστατεύει 68% από τον κίνδυνο νοσηλείας και κατά 70% από τον θάνατο.