Το πρώτο βραβείο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τομέα της ψυχικής υγείας κατέκτησε πρόσφατα η Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για τις δράσεις της σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα η Κλινική διακρίθηκε για το πρόγραμμα «Ανθεκτικότητα στην εποχή της Covid-19», στο πλαίσιο του οποίου υλοποίησε πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών τόσο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου.
Οι επιστήμονες εστίασαν σε τέσσερις διαφορετικές «ομάδες κινδύνου», που χρειάστηκαν ιδιαίτερη υποστήριξη λόγω της πανδημίας: τους ψυχιατρικά ασθενείς, τους ασθενείς με Covid-19 και τις οικογένειές τους, τους επαγγελματίες υγείας και τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, χρόνιοι ασθενείς). Ε
πίσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνέχισαν να φροντίζουν τους νοσηλευόμενους στην Κλινική και, επιπλέον, έδωσαν τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και άυλης συνταγογράφησης σε ασθενείς που παρακολουθούνται χρονίως στα εξωτερικά ιατρεία αλλά δίσταζαν να προσέλθουν, φοβούμενοι την Covid-19.
Παράλληλα, πραγματοποίησαν ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης δια ζώσης, τηλεφωνικά και διαδικτυακά -μέσω tablet- νοσηλευόμενων με τον νέο κορονοϊό και συγγενών τους. Το προσωπικό της Κλινικής στάθηκε στο πλευρό και όσων έχασαν ασθενείς με Covid-19, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.
Στο πλευρό και των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη
Ειδικά για τους επαγγελματίες υγείας που σήκωσαν και σηκώνουν ακόμα το βάρος της πανδημίας, το ειδικό τμήμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, παρείχε ατομικές συνεδρίες για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις πιεστικές συνθήκες και να διαχειριστούν το άγχος τους.
«Η πρωτοβουλία επικεντρώθηκε στην προαγωγή της ανθεκτικότητας με έμφαση στην αυτοφροντίδα, τη διατήρηση της κοινωνικής συνδεσιμότητας και τις τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Κλινικής και τους συνεργάτες, οι οποίοι στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», δήλωσε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Γιάννης Διακογιάννης.
«Το βραβείο αποτελεί το επιστέγασμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζεται. Είμαι περήφανη που ανάμεσα σε τόσο σημαντικές προσπάθειες ξεχώρισε η δικιά μας. Η πανδημία αποτελεί μία πρόκληση, την οποία αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρία για να επανεφεύρουμε τον τρόπο που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να συνεργαστούμε με άλλους φορείς δείχνοντας εξωστρέφεια και προσαρμοστικότητα», ανέφερε η κλινική ψυχολόγος Βασιλική Χολέβα.