Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου… Ο νεοσύστατος οργανισμός υγείας έχει «βουλιάξει» στα χρέη και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι περιορισμένες!
Όπως τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος οι εισφορές είναι γύρω στα 4 δις ευρώ ενώ αντίστοιχα οι δαπάνες αγγίζουν τα περίπου 6,5 δις, ενώ αντίστοιχα η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ είναι 1,295 δις ευρώ. «Φοβάμαι ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε έλλειμμα 1,4 – 1,5 δις ευρώ» τόνισε, ποσό που οφείλεται στην υστερήσει της καταβολής των εισφορών του ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα γίνει αναλογική κατανομή τις επόμενες εβδομάδες με προτεραιότητα στους φαρμακοποιούς και μετά στους γιατρούς και τους άλλους προμηθευτές ενώ έθεσε ως προτεραιότητα του υπουργείου την απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ και τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς με βάση στοιχεία που παρουσίασε τον Ιούλιο κατεγράφησαν 4.000.000 συνταγές. «Υπάρχουν μέρες που καταχωρούνται 230.000 συνταγές ενώ την περασμένη Παρασκευή λόγω της απεργία φτάσαμε τις 600.000 συνταγές» αποκάλυψε.
«Οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο δανεισμός δεν υπάρχει… Είμαι αποφασισμένος να λέω την ενοχλητική αλήθεια» δήλωσε ενώ απάντησε και στην κριτική ότι είναι…. «λογιστής»:
«Εγώ ξέρω ότι κάθε νοικοκύρης πρέπει να είναι και καλός λογιστής. Ο κάθε υπουργός πρέπει να είναι καλός νοικοκύρης και να σέβεται το δημόσιο χρήμα. Ούτε ανάλγητοι είμαστε , ούτε πάψαμε να θυμόμαστε την κοινωνική μας καταγωγή. Όμως κάθε πρόβλημα το οποίο μετατρέπεται σε θέαμα ή σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου. Τον τόπο πρέπει να το υπηρετήσουμε όλοι μαζί» είπε.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη στήριξη όλων… «Ζητώ την έμπρακτη και ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην Υγεία και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ωφελούν. Οι ακραίες συμπεριφορές βλάπτουν». είπε. «Δεν είμαστε ανάλγητοι, χρειάζεται όμως να συνεννοηθούμε με την ενοχλητική αλήθεια ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι κι ο δανεισμός δεν υπάρχει» πρόσθεσε.
Πίστωση χρόνου και ανακωχή 2 μηνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να παράξει το απαιτούμενο έργο ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς.