Παράλυτα ποντίκια περπατούν με επαναστατικό νέο εμφύτευμα
Το επαναστατικό μαλακό εμφύτευμα με την ονομασία «e-dura» που ανέπτυξε το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης συνδέεται απευθείας με τον νωτιαίο μυελό διεγείροντας με ηλεκτρικά σήματα και έκχυση χημικών ουσιών, μέσω μικροσκοπικών καναλιών, τα γειτονικά νεύρα.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, παράλυτα ποντίκια κατάφεραν με λίγη μηχανική βοήθεια να περπατήσουν και αυτό κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν ότι κάποια μέρα η συγκεκριμένη τεχνολογία ίσως βοηθήσει παραπληγικούς να κινηθούν ξανά.
Αυτό το μικρό εμφύτευμα από ελαστική σιλικόνη κρύβει μέσα του τεράστια τεχνολογία καθώς το εμπόδιο που έπρεπε να ξεπερασθεί ήταν να καταστεί εύκαμπτο ακολουθώντας την κίνηση του νευρικού συστήματος ώστε να μην προκαλέσει ζημία στον νωτιαίο μυελό και τα στρώματα μεμβρανών που τον προστατεύουν όπως θα έκανε δια της τριβής μια «μη παραμορφώσιμη» ηλεκτρονική συσκευή.
Για να καταστούν π.χ. εύκαμπτα τα ηλεκτρόδια από χρυσό στο εσωτερικό του εμφυτεύματος, το μέταλλο απλώθηκε σε στρώματα πάχους μόλις 35 νανομέτρων (0,000035 χιλιοστά) που διέθεταν μικροσκοπικές ρωγμές, επιτρέποντας στην όλη δομή να τεντώνεται!
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Science έδειξαν ότι το «e-dura» εμφύτευμα δεν προκάλεσε κάποια παραμόρφωση ή φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό των πειραματόζωων ακόμη και μετά την πάροδο επτά εβδομάδων –χρόνος ρεκόρ για αντίστοιχα εμφυτεύματα. Από την στιγμή που το εμφύτευμα έδειξε πως θα μπορούσε να «διαβάσει» τα προερχόμενα από τον εγκέφαλο σήματα τα οποία ελέγχουν την κίνηση, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να πάρουν από εκεί το κατάλληλο, ακριβές σήμα.
Στα τεστ τα ποντίκια δεν ήλεγχαν τα ίδια την κίνηση των ποδιών τους αλλά η υποβοηθητική συσκευή έστελνε τεχνητά σήματα στα νεύρα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Στεφανί Λακούρ που συμμετείχε στην έρευνα, η χρήση του εμφυτεύματος σε ανθρώπους δεν αναμένεται άμεσα καθώς εξειδικευμένα υλικά θα χρειασθούν έγκριση κι αυτό παίρνει χρόνο. «Ωστόσο πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι η κατάλληλη» δηλώνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γόνατο: τι είναι η αρθροσκόπηση και τι η ρήξη χιαστών;
Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος