Παραλλαγή Όμικρον: 10 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα – Ακόμη 9 ύποπτα εξετάζονται στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, σήμερα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 5 νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα οποία προστίθενται στα 5 που είχαν εντοπιστεί από τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ τις προηγούμενες μέρες. Τα δύο από αυτά βρέθηκαν στην Αττική και ακόμη τρία σε περιοχή της νότιας Πελλοπονήσου.
Ακόμη 9 περιστατικά διερευνώνται ως «ύποπτα» στην Κρήτη, τα οποία ενδέχεται να επιβεβαιωθούν έως αύριο. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις αύριο Πέμπτη (16/12).
Μετάλλαξη Όμικρον: Είναι ήδη εδώ!
“Το στέλεχος Όμικρον είναι ήδη εδώ”, τονίζουν με έμφαση οι ειδικοί, οι οποίοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Κρήτη, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα του νέου ιού.
Δείτε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον: Yπάρχει ήδη διασπορά στην Ελλάδα, λένε οι επιστήμονες – Ποια είναι τα τέσσερα σενάρια
Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε ταξιδιώτες, αλλά σε άτομα που έχουν μολυνθεί εντός της κοινότητας. Η πλήρης εικόνα της διασποράς θα ξεδιπλωθεί το πολύ σε δύο εβδομάδες, όπου θα αποδειχθεί σε ποια γεωγραφικά διαμερίσματα έχει εγκατασταθεί η Όμικρον και επιμολύνει ανθρώπους, με σκοπό την τελική επικράτηση έναντι της Δέλτα.
Στην περίπτωση της Δέλτα χρειάστηκαν 4 εβδομάδες για τη διασπορά της και 3 μήνες για την τελική επικράτησή της έναντι της Άλφα (Βρετανικής). Ωστόσο, η ακόμα πιο μεταδοτική Όμικρον αναμένεται να μειώσει σημαντικά αυτούς τους χρόνους, ενώ σύμφωνα με το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, στις χώρες που δεν είναι μαζικός ο εμβολιασμός αναμένεται να εξαπλωθεί πιο εύκολα.
Δείτε επίσης – Pfizer: Στο 90% η αποτελεσματικότητα της αντιιικής θεραπείας – Προστατεύει και από την Όμικρον
Σε κατάσταση συναγερμού η Κρήτη
Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην Κρήτη για πολλοστή φορά στη διάρκεια της πανδημίας. Κάθε νέα μετάλλαξη που επικράτησε στην Ελλάδα, εντοπίστηκε αρχικά εκεί.
Αυτό εν μέρει οφείλεται και στην προκαταρκτική διερεύνηση στο σύνολο των κρουσμάτων της Covid-19 που εφαρμόζει το εξειδικευμένο στις μεταλλάξεις Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.
Το εργαστήριο κατάφερε να εντοπίσει μέχρι στιγμής τα 4 από τα 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά της Όμικρον στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, μεταξύ 25-45 ετών με πλήρη εμβολιασμό, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.
“Δεν εξετάζουμε τυχαιοποιημένα τα δείγματα, τα εξετάζουμε όλα”, λέει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος και εξηγεί αναλύοντας τη μεθοδολογία:
“Εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο που μαζί με την μοριακή ανίχνευση (PCR) για το εάν είναι θετικό ή αρνητικό, κάνουμε ταυτόχρονα κι έναν προκαταρκτικό έλεγχο για την ανίχνευση μεταλλάξεων, για παραλλαγές. Το κάνουμε εμείς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΕΔΥ). Και πιο έγκαιρα ανιχνεύουμε τα κρούσματα και περισσότερα εντοπίζουμε έτσι. Και η τελική ταυτοποίηση γίνεται σε περίπου τρία 24ωρα”.
Ρέθυμνο: Αύξηση κατά 258% στο ιικό φορτίο στα λύματα
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στο νησί η χθεσινή επιδημιολογική επιτήρηση λυμάτων του ΕΟΔΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα (06 έως 12/12/21) παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο καθώς σε άλλες περιοχές του νησιού.
Συγκεκριμένα, στην πόλη του Ρεθύμνου σημειώθηκε αύξηση κατά 258%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο Ηράκλειο 109% και στα Χανιά 84%
“Θα βρεθούμε προ εκπλήξεων εντός των επόμενων ημερών”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr o Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:
“Υπάρχει διασπορά και δεν θα συνδέονται πολλά από αυτά τα κρούσματα με ταξίδια, αλλά με εγχώρια διασπορά. Εξετάζονται πολλά. Φοβάμαι ότι στην Κρήτη θα είναι αρκετά τα περιστατικά”, καταλήγει.