Παραλλαγή Όμικρον: Ανοιχτά σχολεία με ασφαλή πρωτόκολλα εισηγούνται οι επιστήμονες – Ποιοι είναι οι φόβοι
“Πρεμιέρα” μέσα στο “τσουνάμι” των χιλιάδων μολύνσεων που προκαλεί η Όμικρον κάνουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, όπως και τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα. Είναι ο προάγγελος του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει στις 10 Ιανουαρίου.
Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας για να καταλήξουν σε αποφάσεις.
Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr πως η παράταση των διακοπών δεν έχει κανένα νόημα:
“Δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραταθούν οι διακοπές. Αυτός ο ιός μεταδίδεται φουλ, είναι σαν καταιγίδα, σαν πυρκαγιά. Δεν ξέρω γιατί το λένε αυτό. Και τι θα κερδίσουμε να αργήσουμε μια εβδομάδα να ανοίξουμε τα σχολεία; Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά και να κρατήσουν όλα αυτά τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα, δηλαδή μάσκες συνεχώς, ανοιχτά παράθυρα, καλός αερισμός των χώρων, με σκοπό να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί”, τονίζει.
Παρά την άνευ προηγουμένου εξάπλωση του νέου ιού Όμικρον τα ήπια συμπτώματα που προκαλεί στους εμβολιασμένους, δημιουργούν την αισιοδοξία για ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρά τα όποια πιθανά σκαμπανεβάσματα.
“Πιστεύω, πως η Όμικρον, όπως έχει πάει παντού, θα πάει και στα σχολεία”, εξηγεί ο Καθηγητής Παιδιατρικής και προσθέτει:
“Γι’ αυτό καλό θα είναι να φορούν τις μάσκες τα παιδιά και ο λόγος είναι να μην νοσήσουν άνω του 50% και αναγκαστούν τα σχολεία να κλείσουν. Καλό είναι να κολλήσουν λίγα – λίγα τα παιδιά και όχι όλα μαζί. Και για να μην γεμίσουν και τα νοσοκομεία από τους ενήλικες. Δεν είναι σοβαρή η νόσηση στα παιδιά”, αναφέρει.
Περισσότερα rapid (και όχι self test) εξετάζονται για τα σχολεία
Στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αναπροσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του υπερμεταδοτικού ιού Όμικρον, αναφέρθηκε το πρωί της Κυριακής (2/1/22) και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι εξετάζεται το μέτρο της επέκτασης των διαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία.
“Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε”, ανέφερε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιστρατευθούν αντί για τα αυτοδιαγνωστικά self test τα rapid test, για μεγαλύτερη αξιοπιστία στα αποτελέσματα και μάλιστα αυτά να γίνονται στο σύνολο των μαθητών, όταν σημειώνεται κρούσμα.
Μεταξύ άλλων μέτρων, επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του χρόνου απομόνωσης των κρουσμάτων (σε εκπαιδευτικούς και μαθητές), κάτι που είναι περισσότερο σύμφωνο με τους μειωμένους χρόνους επώασης και διάρκειας συμπτωμάτων της Όμικρον.
Χρούσος: “Δεν είμαι υπερ της αύξησης των τεστ”
Με δεδομένο ότι η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει συμπτώματα που προς το παρόν δεν θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες βαριές νοσήσεις άλλων ιών, η τάση είναι -λέει ο Καθηγητής Χρούσος- να μη γίνονται πολλά και άσκοπα τεστ, ειδικά στον εμβολιασμένο πληθυσμό:
“Δεν είμαι υπερ της αύξησης των τεστ. Δεν ξέρω πραγματικά τι κερδίζεις με την αύξηση των τεστ, τα οποία σε τρομάζουν κι όλας, αν είσαι ασυμπτωματικός. Δεν ξέρω αν έχει νόημα. Στην Αμερική σκέφτονται στους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους να τα καταργήσουν. Αν αισθάνεσαι καλά και είσαι εμβολιασμένος, δεν κάνεις τεστ. Δεν το ζητάνε πλέον. Είναι ένα βήμα μπροστά αυτό, προς την ενδημική κατάσταση. Και ελπίζω έτσι να γίνει. Είναι το wishful thinking”, τονίζει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστήμονα, ο αλγόριθμός για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1 του συνολικού αριθμού των μαθητών, θα πρέπει να παραμείνει:
“Ο αλγόριθμος πιστεύω ότι θα μείνει στο να κλείνουν στο 50% +1. Αυτό είναι το λογικό. Δεν είναι καλό να κλείνουν τα σχολεία ξέρετε. Να μείνουν όσο το δυνατόν ανοιχτά. Είναι πολύ κακό για τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο. Μην κοιτάτε τα παιδιά πιο εύρωστων οικογενειών που κάνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Στις λιγότερο οικονομικά ευκατάστατες κοινωνίες, τα παιδιά θα μείνουν ανεκπαίδευτα”, λέει.
Ο κίνδυνος για τη λειτουργία των σχολείων, όμως, μπορεί να προέλθει από την αυξημένη πιθανότητα μεγάλου αριθμού νοσούντων στο εκπαιδευτικό προσωπικό, σημειώνει ο κ. Γεώργιος Χρούσος:
“Αν νοσήσει πάνω από κάποιο ποσοστό το προσωπικό, μπορεί τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας αυτού του λόγου. Οι πιο πολλοί εμβολιασμένοι που νοσούν, όμως, δεν έχουν συμπτώματα. Είναι απλώς θετικοί. Αν χρειαστεί να λείψουν πολλοί εκπαιδευτικοί ταυτόχρονα, όμως, θα έχουμε πρόβλημα στα σχολεία”, τονίζει.
Θα κολλήσουν και τα εμβολιασμένα παιδιά
Οι επιστήμονες δεν έχουν καμία αμφιβολία πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την Όμικρον, πολύ περισσότερο κι από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ακόμη και τα παιδιά κάτω των 10 ετών που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.
Καλό είναι όλα τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid, όπως λένε, αν και τα ανεμβολίαστα δεν θα είναι εμπόδιο για τα σχολεία. Κι αυτό καθώς, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μαθητές δεν αποκλείεται με τη νέα παραλλαγή να κολλήσουν και να κάνουν συρροές κρουσμάτων.
Να σημειωθεί πως στις ηλικίες 10-17 ετών ανεμβολίαστο είναι το 68% των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 234.400 χιλιάδες μαθητές (27%), με πρώτη δόση 282.800 (32%) και ανεμβολίαστοι 597.500 μαθητές.
“Θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά στα σχολεία εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Θα έχουμε διασπορά κυρίως εξαιτίας αυτού του νέου ιού που είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Αφού τον κολλάνε και οι εμβολιασμένοι. Δηλαδή και τα εμβολιασμένα παιδιά, που έχουμε πολλά στην Ελλάδα από 12 και άνω, κι αυτά θα κολλήσουν”, αναφέρει ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος.
Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν
Πολλοί γονείς, ωστόσο, ανησυχούν για την πιθανότητα αύξησης των παιδιατρικών νοσηλειών, καθώς στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο δείχνουν εκτόξευση στο 50% στις εισαγωγές παιδιών με Covid.
Ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, 68 παιδιά νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαπέντε ημέρες.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν αποτυπώθηκε αύξηση στις παιδιατρικές νοσηλείες ούτε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν είχαν έρθει από την Αμερική παρόμοια μηνύματα. Παρά την αυξημένη εγρήγορση που έδειξαν τότε οι ελληνικές υγειονομικές αρχές ενισχύοντας τα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν.
Οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αμερικής, είναι προληπτικές, εξηγεί ο Καθηγητής Χρούσος:
“Στην Αμερική αυξήθηκαν οι εισαγωγές των παιδιών στα νοσοκομεία, αλλά δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα. Πιο πολύ για προληπτικούς λόγους τα βάζουν. Έχουν -εκτός από ένα απλό κρυολόγημα- και λίγο παραπάνω πυρετό. Δεν εμφανίζουν κάποιο βαρύ σύμπτωμα τα παιδιά, απλώς τα πολύ μικρά που είναι ανεμβολίαστα, φοβούνται και τα πάνε στα νοσοκομεία”, σημειώνει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα δεν θα δούμε παρόμοια αύξηση:
“Δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ στην Ελλάδα οι νοσηλείες των παιδιών για να έχουμε πρόβλημα. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα αντέχουν. Είναι σαν να περνούν μια γρίπη τα παιδιά, δεν νομίζω ότι θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία Παίδων”.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη βαρύτητα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους
Αστάθμητος παράγοντας για το “ρίσκο” των σχολείων, είναι η έμμεση επίπτωση που μπορεί να έχει το άνοιγμα τους στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Οι μαθητές θα τους φέρουν σε επαφή με τον ιό όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι. Στη χώρα μας μάλιστα, ο αριθμός αυτός στους άνω των 60 ετών, αγγίζει τις 380 χιλιάδες.
“Τα νοσοκομεία μπορεί να εμμέσως να επιβαρυνθούν -ίσως λίγο- από το άνοιγμα των σχολείων. Μπορεί να συμβεί, γιατί τα παιδιά θα το φέρουν στο σπίτι. Αλλά το ευτύχημα είναι ότι οι πιο πολλοί θα το περάσουν ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι δεν ξέρουμε ακόμα τι επιπτώσεις θα έχουν. Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το τι κάνει η Όμικρον στους ανεμβολίαστους. Σίγουρα βοηθάει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, αλλά δεν έχουμε πιο απτά στοιχεία. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί, πάντως, να κλείσουν τα σχολεία εξαιτίας επιβάρυνσης των νοσοκομείων από νοσηλείες των ενηλίκων”, καταλήγει ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος.