Iatropedia

Παραλλαγή Όμικρον: Εμβολιασμένα με δύο δόσεις τα κρούσματα στην Ελλάδα – Κρίσιμης σημασίας η τρίτη δόση

Εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι οι περισσότεροι από τους 17 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την υψηλή σημασία της αναμνηστικής δόσης. Όλοι οι επιστήμονες συστήνουν εμφατικά πλέον την τρίτη δόση, ως απαραίτητη για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στη μόλυνση από το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2, αλλά και για την καθυστέρηση της επικράτησης του.

Για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης (16/12) ο CEO της εταιρείας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως από τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση θα προσφέρει προστασία από τον ιό Όμικρον, σε ποσοστό ίδιο με αυτό που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στα παλαιότερα στελέχη.

«Πιστεύω ότι δεν θα πέσει η προστασία κάτω από το 75%», δήλωσε συγκεκριμένα και παρότρυνε τον κόσμο να μην καθυστερήσει τον εμβολιασμό του.

Εντωμεταξύ, πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και όχι μεγάλης ηλικίας, είναι οι πρώτοι 17 πολίτες που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid μετά από επαφή με τον μεταλλαγμένο ιό Όμικρον. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όλοι έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τρία από τα 11 εγχώρια κρούσματα προέκυψαν από άγνωστη πηγή μόλυνσης, γεγονός που συνηγορεί στη διασπορά του νέου στελέχους στην κοινότητα και στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται μάλιστα τόσο μεγάλη η ταχύτητα της εξάπλωσης του νέου στελέχους στη Βρετανία, που οι έλληνες επιστήμονες μιλούν πλέον για δυναμική εκθετικής διασποράς και υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει να επικρατήσει και στη χώρα μας.

“Προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η χαρτογράφηση των νέων κρουσμάτων της Όμικρον

Τα τρία πρώτα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη και την Αττική. Το απόγευμα της Πέμπτης 16/12, επίσης, γνωστοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ επιπλέον δεκατέσσερα περιστατικά στα οποία ταυτοποιήθηκε το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον και τα οποία εντοπίστηκαν:

Λασιθίου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Ηρακλείου Κρήτης και

Λασιθίου (7), Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

Η συνολική εικόνα για τα 17 κρούσματα σε όλη τη χώρα, διαμορφώθηκε πλέον ως εξής:

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί για την Κρήτη. Το εξειδικευμένο στην αλληλούχιση του γονιδιώματος των μεταλλαγμένων ιών SARS-CoV-2 Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο έχει εντοπίσει στο νησί τα 11 από τα 17 παραλλαγμένα στελέχη Όμικρον.

Μεγάλη διασπορά εγχώριων κρουσμάτων εντοπίζεται στο Λασίθι και συγκεκριμένα στη Σητεία, όπου οι δύο γυναίκες που ταξίδεψαν στην Γαλλία και έφεραν με την επιστροφή τους στη χώρα τον ιό Όμικρον, μόλυναν και άλλους δύο ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή, πριν τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ακόμη δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν από εργαστήριο ιατρικού κέντρου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, δεν φαίνεται να σχετίζονταν με τις δύο γυναίκες από τη Σητεία, ούτε με τις επαφές τους.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εικόνα στη Σπάρτη, όπου τα τρία διαπιστωμένα κρούσματα Όμικρον στην περιοχή δεν φαίνεται να σχετίζονται ούτε με ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως πλέον “ο ιός Όμικρον έχει περάσει στην κοινότητα και θα αρχίσουμε πλέον να βλέπουμε όλο και περισσότερα σποραδικά κρούσματα, τα οποία θα διαδίδονται με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα”, όπως λένε στο iatropedia.gr.

Όσο για το προφίλ των ατόμων που νόσησαν; Είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νοσούν ήπια, αν και είναι μικρό το δείγμα για να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, όπως λένε οι επιστήμονες.

Η σημασία της τρίτης δόσης για την προστασία από την Όμικρον

Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι δεν γνωρίζουν τον βαθμό της ανοσοδιαφυγής της Όμικρον από τα εμβόλια και τη φυσική νόσηση.

Έχουν διαπιστώσει, όμως, από εργαστηριακά πειράματα πως η τρίτη δόση περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ και οι δύο δόσεις (πλήρης εμβολιασμός) φαίνεται να διατηρούν την ικανότητα προστασίας από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Όχι, όμως, σε όλους.

Ο κίνδυνος να κολλήσουμε ακόμα και όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί είναι υπαρκτός, ανέφερε η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή (περίβλημα) του νέου ιού, ο οποίος απέχει πολύ από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα εμβόλια, όπως εξήγησε η ίδια.

Ωστόσο, “η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού, ιδιαίτερα αυτός ο συνδυασμός, προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία. Συνεπώς το μήνυμα είναι να μην καθυστερείτε. Όλοι οι ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία σας πηγαίνετε να κάνετε την αναμνηστική σας δόση”, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Ανοικτά για όλους τα ραντεβού τρίτης δόσης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα φαίνεται να προηγούμαστε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της τρίτης δόσης, καθώς τα ραντεβού άνοιξαν έγκαιρα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών και πραγματοποιούνται σταθερά πλέον πάνω από 85 χιλιάδες αναμνηστικές δόσεις καθημερινά.

Στη Μεγάλη Βρετανία μόλις πριν λίγες μέρες και λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας και να επικεντρωθούν στον επανεμβολιασμό των ασθενών τους.

Μιλώντας για τη σημασία της τρίτης δόσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το απόγευμα της Πέμπτης (16/12) ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε πως δεν συνεπάγεται πως όσοι έχουν πραγματοποιήσει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι.

Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμη θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. «Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα», επισήμανε.

“Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα με δύο δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα”, συνόψισε ωστόσο ο κ. Μόσιαλος, συνιστώντας να μην επικρατήσει πανικός.