Iatropedia

Παραλλαγή Όμικρον: Ποιες περιοχές ανησυχούν για «κρυφή» διασπορά – Γιατί λάβαμε νέα μέτρα

Ένα σκοτεινό “πέπλο” φόβου πάνω από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απλώνει για δεύτερη χρονιά ο κορονοϊός με τη νέα υπερμεταδοτική του παραλλαγή Όμικρον, που φέρνει έκτακτα μέτρα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε καλύτερη θέση από άλλα κράτη βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς τα μέτρα λαμβάνονται έγκαιρα, τη στιγμή δηλαδή, που σημειώνεται πτώση σε όλους τους πανδημικούς δείκτες και δεν υπάρχει διαπιστωμένη μεγάλη διασπορά του νέου ιού. Οι περιορισμοί που πρότειναν οι επιστήμονες μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (22/12) αναμένεται οριστικοποιηθούν από την κυβέρνηση και να ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να μην επιβάλλει νέα μέτρα στην περίοδο των εορτών, πέρα από την παρότρυνση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν τα δύο δωρεάν self test για να γιορτάσουν στα ρεβεγιόν με ασφάλεια. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη, όμως, με τον ιό Όμικρον που απλώνεται σαν “πυρκαγιά”, έφεραν ανατροπή σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση τεσσάρων ωρών, και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση έδωσε το “πράσινο φως” στους επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν για νέο πλέγμα μέτρων, αποφασίστηκε η επέκταση στη χρήση της μάσκας, η αύξηση στα τεστ των ταξιδιωτών και η απαγόρευση των δημόσιων μαζικών εκδηλώσεων.

Δείτε επίσης: Νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί: Μάσκες παντού και αναστολή μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων – Νέο πακέτο μέτρων από 3 Ιανουαρίου

Τα μέτρα αυτά, όλοι ελπίζουν να συμβάλλουν στην καθυστέρηση της Όμικρον, η οποία αποτελεί “τη δεύτερη πιο μεταδοτική ασθένεια που έχει γνωρίσει ποτέ ο πλανήτης, μετά την ιλαρά”, όπως αποφάνθηκαν αμερικανοί επιστήμονες.

Τα μέτρα ήταν επιβεβλημένα, αναφέρει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος, ο οποίος είναι και επικεφαλής εργαστηρίου που πραγματοποιεί ταυτοποίηση δειγμάτων Όμικρον:

“Είναι ακόμα 26 τα κρούσματα, αλλά έρχεται η Όμικρον. Καλά κάνουμε και παίρνουμε μέτρα για να μην γίνουν τα 26 κρούσματα, 26 χιλιάδες κρούσματα. Το αφύσικο θα ήταν να μην παίρναμε μέτρα. Στα τελευταία τεστ που έχουν γίνει, πολλά από τα “ύποπτα” δεν ήταν Όμικρον, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Η αλληλούχιση κρατάει 4 μέρες. Κι αυτά τα θετικά που ανακοινώσαμε τη Δευτέρα, ήταν κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας. Άρα είμαστε μία εβδομάδα πίσω στην εικόνα για την Όμικρον”, σημειώνει.

Δείτε επίσης: Σωτήρης Τσιόδρας: Υποκρύπτεται κύμα Όμικρον μέσα στο κύμα της πανδημίας του ιού Δέλτα

Με δεδομένο ότι η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον -που έχει την τάση να διπλασιάζει τη δύναμή της ανά 2 με 3 ημέρες- θα βρει πρόσφορο έδαφος να επεκταθεί τις επόμενες μέρες, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να εξετάζουν από χθες μία νέα δέσμη πιο δραστικών μέτρων, που αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά του 2022.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η αύξηση της τηλε-εργασίας και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σαφής επισήμανση από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους ειδικούς, είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν να μην επηρεάσουν -εάν είναι εφικτό- την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, δηλαδή να μην έχουν τη μορφή του lockdown.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά για την ολοκλήρωση της πρότασής της, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ύποπτες περιοχές για την εξάπλωση της Όμικρον

Στην καθιερωμένη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων την περασμένη Τρίτη (21/12) διαπιστώθηκε μείωση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα, πως ίσως τα νέα μέτρα επιβραδύνουν την εξάπλωση της νέας «ασυγκράτητης» παραλλαγής.

Η πίεση στα νοσοκομεία, ωστόσο, συνεχίζεται παρά τη μείωση των ημερήσιων εισαγωγών κατά 35 ασθενείς στον κινούμενο μέσο όρο των 7 ημερών και τη μείωση κατά 28 διασωληνωμένους στον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μείωση κατά 12 θανάτους, παρατηρήθηκε, επίσης, στον εβδομαδιαίο μέσο όρο και αυτού του “σκληρού” δείκτη της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον των ειδικών επικεντρώνεται τώρα στον επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα παρουσίασε σταθερότητα και τάσεις μείωσης σε πολλές μέχρι σήμερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως π.χ. στη  Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα της Θεσσαλίας, αλλά και αύξηση σε περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον.

“Όποια αύξηση δούμε από δω και πέρα θα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην παραλλαγή Όμικρον”, λένε επιστήμονες της Επιτροπής στο iatropedia.gr.

Ανησυχία επικρατεί για τη Λακωνία στην Πελοπόννησο και το Λασίθι στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί συρροές του νέου στελέχους και μάλιστα “ορφανά” κρούσματα, μέσα στην κοινότητα. Οι περιοχές αυτές εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στις ημερήσιες λοιμώξεις γεγονός που εγείρει υποψίες για πιθανή “κρυφή” διασπορά της επιδημίας Όμικρον.

Δείτε επίσης: Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, χάρη σε πρωτοποριακή μέθοδο του ΑΠΘ

Αύξηση κατά 10% σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα και στα κρούσματα της Αττικής, όμως, οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν αυτή οφείλεται σε υπόγεια εξάπλωση του ιού Όμικρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ελάχιστα δείγματα από τη νέα παραλλαγή.

Σε όποια περιοχή αρχίσει να διασπείρεται η Όμικρον η επικράτησή της θα είναι ραγδαία εάν δεν υπάρχουν μέτρα να την καθυστερήσουν, καθώς δεν υπάρχει ομαλή αύξηση των κρουσμάτων στον συγκεκριμένο ιό, λέει ο Καθηγητής, Δημήτρης Θάνος:

“Αν μεταδίδεται με τον τρόπο που λένε ότι μεταδίδεται, δεν υπάρχει ομαλή αύξηση. Υπάρχει απλώς καθυστέρηση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αλλά όταν αρχίσει να αυξάνεται, θα αυξηθεί με τον τρόπο που επεκτείνεται ο ιός. Μόνο το lockdwon μπορεί να τον σταματήσει, το οποίο δεν είναι εφικτό τη στιγμή αυτή”, εξηγεί.

Απότομη αύξηση κρουσμάτων υποδηλώνει διασπορά της Όμικρον

Περιοχές που σήμερα καταγράφουν σταθερή ή χαμηλή διασπορά της επιδημίας και μπορεί να εμφανίσουν απότομη αύξηση στα κρούσματα, θέτουν τους ειδικούς σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” για την ύπαρξη Όμικρον, όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

“Δεν θα επιβαρυνθούν ωστόσο όλες οι περιοχές το ίδιο από τον ιό Όμικρον”, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση η Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, υπογραμμίζοντας πως περιοχές με καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού θα επιβαρυνθούν λιγότερο:

“Είναι εντυπωσιακό το πως περιοχές καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού εγγυώνται και καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση των συγκεκριμένων περιοχών”, σημείωσε προσθέτοντας πως κάποιες περιοχές ξέφευγαν από τον κανόνα της μείωσης του φορτίου, όπως το Λασίθι στην Κρήτη και η Λακωνία “και η εικόνα θα ήταν καλή και αισιόδοξη, εάν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Όμικρον”, όπως είπε.

Η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, δεν αποκλείεται να φέρει στο φως και νέες συρροές κρουσμάτων Όμικρον σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα το νέο στέλεχος.