Iatropedia

Παραπληγικοί σκύλοι περπάτησαν ξανά χάρη στη… μύτη τους

Ναι αυτό ακριβώς συνέβη, όσο και να σας ακούγεται περίεργο. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφερνα να κάνουν ανάπηρους σκύλους να περπατήσουν, αφού πρώτα μεταμόσχευσαν κύτταρα από τη μύτη τους στη σπονδυλική τους στήλη. Το πως ακριβώς το πέτυχαν διαβάστε το παρακάτω...

Σκύλοι που ήταν παράλυτοι και δεν μπορούσαν να κουνήσουν τα πίσω πόδια τους, εξαιτίας σοβαρότατης βλάβης που είχαν στη σπονδυλική τους στήλη, κατάφεραν πάλι να περπατήσουν, αφού πρώτα Άγγλοι επιστήμονες πήρα κύτταρα από τη μύτη τους και τα μεταμόσχευσαν στα σημεία της σπονδυλικής τους στήλης που είχε πρόβλημα.

Αυτό άνοιξε νέους δρόμους και όπως τονίζουν οι ίδιοι οι επιστήμονες, σύντομα η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους, με ενδεχόμενα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν, δημοσίεςυσαν την έρευνα τους στο περιοδικό “Brain” και σύμφωνα με αυτή τα οσφρητικά κύτταρα που πήραν από τη μύτη των παράλυτων σκύλων, και τα οποία υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας, τα μεταμόσχευσαν στον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής τους στήλης. Τα κύτταρα εκεί άρχισαν την παραγωγή μυελίνης, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό οι διαδικασίες στη σπονδυλική στήλη να άρχιζαν να γίνονται σιγά αλλά σταθερά, κανονικά. Δηλαδή τα νεύρα άρχισαν όχι μόνο να λειτουργούν και οι σκύλοι να μπορούν να κουνάνε τα πίσω πόδια τους, αλλά κατάφερνα να τα συντονίζουν και με τα μπροστινά πόδια.

Τα πειράματα των επιστημόνων από το Κέιμπριτζ, έγιναν σε 34 ανάπηρους σκύλους. Στους 23 χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της κυτταρικής μεταμόσχευσης και στους υπόλοιπους 11, χορηγήθηκε placebo (δηλαδή αντί για κύτταρα από τη μύτη τους έκχυσαν στο νωτιαίο μυελό, ένα ουδέτερο υγρό).

Μετά το τέλος της θεραπείας τα 23 σκυλιά κατάφεραν όχι μόνο να περπατήσουν αλλά και να τρέχουν, ενώ η κατάσταση των υπολοίπων 11 παρέμεινε ως είχε. «Τα ευρήματά μας είναι πολύ συναρπαστικά, επειδή δείχνουν για πρώτη φορά ότι η μεταμόσχευση αυτού του είδους κυττάρων σε ένα σοβαρά κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό, μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να αποκαταστήσει τουλάχιστον σε ένα μικρό βαθμό την κίνηση σε ανθρώπους ασθενείς με τραύματα του νωτιαίου μυελού, αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν όλες τις χαμένες λειτουργίες τους», δήλωσε ο καθηγητής Φράνκλιν και συνέχισε: «Αυτά τα σκυλιά, από παραπληγικά που ήσαν, κατόρθωσαν να περπατήσουν. Αυτό δείχνει ότι τα εν λόγω κύτταρα αξίζει να μεταμοσχεύονται, κάτι που θα ωφελήσει και τους ανθρώπους ασθενείς, όταν η τεχνική εφαρμοστεί στην κλινική πράξη».

Μετά τα σκυλιά οι επιστήμονες θα μπουν στη δεύτερη φάση του πειράματος και πλέον θα ξεκινήσουν δοκιμές και στους ανθρώπους. Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες η μέθοδος αυτή δεν έχει την παραμικρή τοξική ή άλλης μορφής παρενέργεια και αυτό τους κάνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξους.

Εάν κάτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “μειονέκτημα” στη μέθοδο αυτή είναι ο μικρός χρόνος ενεργοποίησης και ανανέωσης των νευρικών κυττάρων στο νωτιαίο μυελό κάτι που σημαίνει ότι εκτός από την κινητική βελτίωση στα πόδια δεν θα βοηθήσει ασθενείς με προβλήματα στα χέρια, ή με προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με λευχαιμία μπορούν να γίνουν εντελώς καλά

ελπίδες για την κώφωση με θεραπεία βλαστοκυττάρων

όλα τα προβλήματα των παραθυρεοειδών αδένων

σπρέι ψεκάζει δερματικά κύτταρα και επουλώνει τις πληγές

το δράμα για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών- η αναμονή και οι άδικοι θάνατοι

μεταμόσχευσαν σε 10χρονη συνθετική φλέβα από τα βλαστοκύτταρα της