Παρέμβαση εισαγγελέα για τα κρούσματα σε ηλικιωμένους στη δομή του Αγίου Παντελεήμονα
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.
Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκινά η Εισαγγελία θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικου βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:
«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται: με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου, με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».
Εργαζόμενος στη δομή νοσούσε από Covid-19 για δύο εβδομάδες
Ερωτηματικά προκύπτουν για τα μέτρα ασφαλείας στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και αν τελικά τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ. Υποβάλλεται το προσωπικό σε συχνές δοκιμασίες για Covid-19; Τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και η χρήσης μάσκας από το προσωπικό, ακόμη και εκτός εργασίας;
Είναι τα ερωτήματα που θα θέσει ο εισαγγελέας, για να επιβάλλει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες αν και εφ’ όσον αποδειχθούν. Να σημειωθεί ότι οι ποινές είναι βαρύτατες και οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής παραβίασης των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, πάντως, που που βρέθηκε στο γηροκομείο την Τετάρτη το βράδυ τον ιό στο γηροκομείο μετέδωσαν εργαζόμενοι. Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε οργισμένος. Αναφέρθηκε στις εστίες υπερμετάδοσης στα γηροκομεία της Βόρειας Ελλάδας -στον Εύοσμο και το Ασβεστοχώρι- λέγοντας, ότι “δεν πήραμε το μάθημά μας”.
“Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς, το 80%, είναι κατακεκλιμένοι. Είναι μία κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράζοντας την αγωνία του για την εξέλιξη των ηλικιωμένων του γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί, ήδη, σε δημόσια νοσοκομεία για παρακολούθηση και νοσηλεία, αν και ασυμπτωματικοί κατά τον χρόνο της διάγνωσης. Δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να χρειαστεί τελικά να εισαχθούν ακόμη και σε ΜΕΘ.
Ευθύνες για τις “βόμβες διασποράς” τους οίκους ευγηρίας
Η διασπορά στους οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αθήνας (γηροκομείο στο Μαρούσι) κατά τον μήνα Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν ο λόγος που εκτοξεύθηκαν τόσο οι νοσηλείες σε εντατικές, όσο και οι θάνατοι των τρόφιμων ηλικιωμένων.
Αν και στα γηροκομεία έχουν απαγορευθεί αυστηρά τα επισκεπτήρια από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, η λοίμωξη Covid-19 βρίσκει τον τρόπο να “εισβάλλει” στις κλειστές δομές, μέσω των εργαζόμενων.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπερμετάδοσης σε γηροκομεία, υπεύθυνος για τη διασπορά της νόσου ήταν κάποιος εργαζόμενος. Είναι και ο λόγος που μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι από τις υγειονομικές υπηρεσίες στα γηροκομεία, αυστηροποιήθηκαν οι νόμοι και θεσπίστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Αυτά προβλέπουν τη χρήση μάσκας, ακόμη και στην κοινωνική τους ζωή, εκτός εργασίας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού σε όλα τα γηροκομεία, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.