Iatropedia

ΠΑΣΥΔΙΚ: Στην Ελλάδα, το κράτος μεροληπτεί ήδη υπέρ του Δημοσίου έναντι το Ιδιωτικού τομέα

Από τον πανελλήνιο Σύνδεσμο ιατρικών Διαγνωστικών διαμηνύουν σήμερα στον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό ότι "θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της «αμεροληψίας» η οποία επιβάλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου. Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του «συγχωρείται» να «λέει και μια κουβέντα παραπάνω".

Τις δηλώσεις περί «μεροληπτικής αντιμετώπισης υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας» έκανε  ο κ. Ξανθός μιλώντας στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο. Και από τα διαγνωστικά του απάντησαν σήμερα με την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

Οφείλουμε να θυμίσουμε στο Υπουργό ορισμένα βασικά πράγματα:
Δήλωσε ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η «μεροληψία» υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα».
Θυμίζουμε στον Υπουργό τα εξής:
1. Θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της «αμεροληψίας» η οποία επιβάλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου. Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του «συγχωρείται» να «λέει και μια κουβέντα παραπάνω».
2. Αιτία της «μεροληψίας» αυτής (που διαπερνά δυστυχώς διαχρονικά πολιτικά κόμματα και παρατάξεις) είναι το Ελληνικό παράδοξο, που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την περίθαλψή τους και περίθαλψη να μην έχουν! Το Ελληνικό Σύστημα (ας το πούμε και έτσι) κατάφερε να μπερδέψει και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του Μπίσμαρκ με αυτό του Μπέβεριτζ με αποτέλεσμα να έχουμε τον Ελληνικό αχταρμά που αποκαλούμε «κοινωνική ασφάλιση».
3. Στην Ελλάδα, το κράτος μεροληπτεί ήδη υπέρ του Δημοσίου έναντι το Ιδιωτικού τομέα. Το 90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές! Με αυτά τα λεφτά που εισρέουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστό για τις άριστες υπηρεσίες του. Αντ’ αυτού, οι συνδικαλιστές του Δημοσίου συστήματος και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης «κλαίγονται» ότι π.χ. δεν έχουν νοσηλευτές (σημ. νοσηλευτές υπάρχουν, ας ανακαλέσουν τις αποσπάσεις στα διάφορα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία κυρίως), ζητώντας να κάνουν νέες (ρουσφετολογικές φυσικά) προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων (οι οποίοι φυσικά θα βολευτούν κάπου αλλού αργότερα). Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ επιζεί ακόμα χάρη στην αυταπάρνηση πολύ λίγων γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων, οι οποίοι αντί να επαινούνται θεωρούνται κορόιδα, από τους βολεμένους!
4. Εάν ο Υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντ’ αυτού προτιμάται η «αγορά υπηρεσιών», σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο, για το ασφαλιστικό σύστημα, κόστος. Άλλωστε, ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης το ξέρουν, αφού προτιμούν τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας για την προσωπική τους εξυπηρέτηση, ασχέτως του τι υποκριτικά λένε στο λαό…
Επιτέλους, ας αφήσουμε τις αριστερές ιδεοληψίες που έχουν αποτύχει παντού στον κόσμο και ας κοιτάξουμε κατάματα την ωμή πραγματικότητα, γιατί υγεία με αερολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις δεν υπάρχει.