Iatropedia

Παθολόγοι: Έντονες διαμαρτυρίες για μετακινήσεις 10 γιατρών για να καλύψουν το Νοσοκομείο του Κιλκίς

Οι μετακινήσεις θα γίνουν από Σέρρες και Θεσσαλονίκη για να καλύψουν τις εφημερίες του Παθολογικού Τομέα του.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις 10 παθολόγων του ΕΣΥ από νοσοκομεία, τοπικές μονάδες υγείας, ιατρεία ΠΕΔΥ και κέντρα υγείας για να καλύψουν το Νοσοκομείο του Κιλκίς, εκφράζουν οι παθολόγοι.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος αναφέρει ότι οι 10 παθολόγοι θα μετακινηθούν από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη για να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα στο Νοσοκομείο Κιλκίς.

Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες, προσθέτουν. Και προειδοποιούν πως η κατάσταση αυτή εξουθενώνει «σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά» τους παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου  τομέα.

Οι παθολόγοι τονίζουν πως «το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές»… «απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας».

Αυτού του είδους οι αποφάσεις αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητας, υποστηρίζουν. Αναφέρουν ακόμα ότι για να υπάρχουν επαρκείς παθολόγοι, πρέπει κατ’ αρχάς να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας στη διάρκεια της ειδικότητας.

Ζητούν επίσης μετά την απόκτηση της ειδικότητας «να διπλασιασθούν τουλάχιστον ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ».

«Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 65, την άμεση θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογίας, αλλά και Παθολόγων σε όλες τις βαθμίδες Υγείας και μέτρα για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας σε όλους», καταλήγουν.