Iatropedia

Πάτρα: Σαρώνουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού – Γεμάτες οι Παιδιατρικές Κλινικές

Γεμάτες σε ποσοστό 100% είναι οι παιδιατρικές κλινικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αλλά και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας, ωστόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ειδικά τις ημέρες των  Χριστουγέννων η κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές ήταν δύσκολη, κυρίως στο σκέλος που αφορά τα βρέφη με υψηλό πυρετό με το 60% να παρουσιάζει λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Δύσκολη αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση

Όπως τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Αναστασία Βαρβαρήγου, μιλώντας στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ Πάτρας, Αθανασία Σταμοπούλου, υπήρξε πολύ μεγάλη προσέλευση παιδιών, μια προσέλευση που ήταν τουλάχιστον 60% – 70 %  μεγαλύτερη από άλλες εποχές προηγούμενων χρόνων. Όπως ανέφερε η κ. Βαρβαρήγου, το τριήμερο των Χριστουγέννων, Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία του Ρίου τουλάχιστον 400 παιδιά, τουλάχιστον 30 παιδιά εισήχθησαν με ιογενής και μικροβιακές λοιμώξεις, 60 % παρουσίαζε γρίπη, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στα εξωτερικά ιατρεία, ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσίασε λοίμωξη Covid 19, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Κατά 80% νοσηλεία βρεφών

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η κλινική νοσηλεύει σε ποσοστό 80 % βρέφη, δηλαδή παιδιά κάτω των 12 μηνών με αναπνευστικά προβλήματα μερικά εκ των οποίων βρίσκονται σε μέτρια έως και σοβαρή κατάσταση. Επιπλέον διαγνώστηκαν πνευμονίες με τους γιατρούς της κλινικής, του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς να εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.

Παρά τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών στα Καλάβρυτα στο Αίγιο αλλά και στην Πάτρα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που έχει μεγάλες δυνατότητες από πλευράς ιατρικού προσωπικού έχει την δυνατότητα όπως επεσήμανε η η κ. Βαρβαρήγου, να καλύψει όλες τις ανάγκες και υπάρχει αμέριστη βοήθεια από την διοίκηση του νοσοκομείου για ό,τι χρειαστεί στο ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό υλικά.

Οι συμβουλές στους γονείς

Σύμφωνα με την κ. Βαρβαρήγου οι γονείς το πρώτο πράγμα που μπορούν να κάνουν, είναι αμέσως μόλις το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα επειδή είναι μια δύσκολη εποχή με πολλές ιώσεις οι οποίες συνυπάρχουν πολλές φορές και στο ίδιο παιδί και επομένως επιβαρύνεται πολύ κατάσταση του, θα είναι να επικοινωνούν με τον παιδίατρο τους το ταχύτερο δυνατόν, αφού αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα για να κρίνει ο παιδίατρος εάν υπάρχει σοβαρότητα και τους στείλει στο νοσοκομείο ή να δώσει οδηγίες στους γονείς να το κρατήσουν στο σπίτι. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά παρουσιάζουν ιώσεις είναι να τα κρατούν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν βόλτα διότι με αυτό τον τρόπο κινδυνεύει και το ίδιο το παιδί να κολλήσει κάτι άλλο ή να πάθει κάποια επιπλοκή αλλά κυρίως τα άλλα παιδάκια και οι ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων να κολλήσουν την ίωση ή την μικροβιακή λοίμωξη και να αυξάνεται με αυτό τον τρόπο η μεταδοτικότητα και νοσηρότητα τον πληθυσμό.

Πηγή: https://www.ertnews.gr