Iatropedia

Πειραματικό μη φαρμακευτικό ρινικό σπρέι κρατά μακριά ιούς και βακτήρια

rhinitis, medicine and healthcare concept - close up of sick woman using nasal spray

Το πειραματικό ρινικό σπρέι δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες και παγιδεύει ιούς και βακτήρια πριν εισέλθουν στον οργανισμό

Ένα μη φαρμακευτικό ρινικό σπρέι μπορεί θεωρητικά να βοηθά στην αναχαίτιση ιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη και η COVID-19, καλύτερα από τη μάσκα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το σπρέι χρησιμοποιεί συστατικά που είναι ιατρικά ανενεργά για να παγιδεύει τα παθογόνα στη μύτη πριν μπορέσουν να μολύνουν ένα άτομο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αναπτύξαμε ένα σκεύασμα χωρίς φαρμακευτικές ουσίες χρησιμοποιώντας αυτές τις ενώσεις για να εμποδίσουμε τα παθογόνα με τρεις τρόπους», δήλωσε από τους συγγραφείς της μελέτης ο Nitin Joshi, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Το ρινικό σπρέι «σχηματίζει ένα φράγμα που μοιάζει με τζελ και παγιδεύει τα σταγονίδια, ακινητοποιεί τα παθογόνα και τα εξουδετερώνει αποτελεσματικά, αποτρέποντας τη μόλυνση», ανέφερε ο Joshi σε δελτίο Τύπου του νοσοκομείου.

Οι ερευνητές ονομάζουν την ανακάλυψή τους Pathogen Capture and Neutralizing Spray (PCANS).

Οι περισσότεροι ιοί εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της μύτης. Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποκρούσει μια ανοσολογική επίθεση, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την επίθεση στην πηγή της, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η πανδημία της COVID μας έδειξε τι μπορούν να κάνουν τα παθογόνα του αναπνευστικού στην ανθρωπότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η απειλή δεν έχει εξαφανιστεί», ανέφερε ο Jeffrey Karp, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Δεν έχουμε μόνο τη γρίπη να αντιμετωπίσουμε εποχιακά, αλλά τώρα έχουμε και την COVID», πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο αντίγραφο της ανθρώπινης μύτης, οι ερευνητές έδειξαν ότι το σπρέι συνέλαβε διπλάσια σταγονίδια από όσα θα παγίδευε η βλέννα που υπάρχει φυσικά στη μύτη.

«Το PCANS σχηματίζει μια γέλη, αυξάνοντας τη μηχανική της αντοχή κατά εκατό φορές, σχηματίζοντας ένα στερεό φράγμα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής John Joseph, πρώην μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Brigham and Women’s Hospital. «Εμποδίζει και εξουδετερώνει σχεδόν το 100% όλων των ιών και των βακτηρίων που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, του SARS-CoV-2, του RSV, του αδενοϊού, της πνευμονίας Κ και άλλων».

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι μία μόνο δόση του σπρέι μπορούσε να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μόλυνση από έναν ιό της γρίπης σε δόση 25 φορές πάνω από τη θανατηφόρα, ανέφεραν οι ερευνητές. Ουσιαστικά κανένας από τους ιούς δεν έφτασε στους πνεύμονες των ποντικών και τα ποντίκια δεν ανέπτυξαν καμία ανοσολογική αντίδραση, όπως φλεγμονή.

«Σε μια αυστηρή μελέτη σε μοντέλο ποντικού, η προφυλακτική θεραπεία με PCANS επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, με τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία να παρουσιάζουν απόλυτη προστασία, ενώ η ομάδα που δεν έλαβε θεραπεία δεν παρουσίασε κανένα τέτοιο όφελος», δήλωσε ο Yohannes Tesfaigzi, καθηγητής αναπνευστικών και φλεγμονωδών ασθενειών στο Brigham and Women’s Hospital.

Το σπρέι πρέπει τώρα να δοκιμαστεί me κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα διερευνά επίσης τις δυνατότητες να προσφέρει ανακούφιση από τις αλλεργίες, για να δει αν μπορεί να μπλοκάρει τα αλλεργιογόνα εξίσου αποτελεσματικά με τους ιούς.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Advanced Materials.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνδρας πέθανε από υπερβολική καφεΐνη – Πότε γίνεται επικίνδυνη

Φαστ φουντ: Απλές συμβουλές για να παραγγέλνετε τα πιο υγιεινά πιάτα

Τρέξιμο: Τα οφέλη για το σώμα μας αν κάνουμε τζόκινγκ κάθε μέρα