Πενήντα – πενήντα αγοράζουν τις χειρουργικές μάσκες οι Έλληνες – «Ψυχραιμία!» συστήνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Ανά πενήντα και εξήντα τεμάχια αγοράζουν τις χειρουργικές μάσκες κάποιοι συμπολίτες μας από τα φαρμακεία, με κίνδυνο να μας λείψουν εάν πραγματικά κάποια στιγμή χρειαστούν. Η ζήτηση τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες κυρίως εντοπίζονται εξαιτίας του ελέγχου που προσπαθούν να ασκήσουν στην προσφορά, οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που είναι υπεύθυνες για τη διακίνησή τους.
Όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σε επικοινωνία που είχε με προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, έχει αυξηθεί μεν η ζήτηση, αλλά οι ανάγκες καλύπτονται:
«Δεν υπάρχει παντελής έλλειψη. Γίνεται προσπάθεια των φαρμακοποιών όλης της Ελλάδας να καλύψουν ανάγκες. Οι εταιρίες προμηθεύουν με ένα πλαφόν. Μιλώντας με προέδρους Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, μου είπαν ότι δεν μπορούν τα φαρμακεία να δώσουν οποιαδήποτε ποσότητα κι αν ζητήσει κάποιος, γιατί πάνε μερικοί και ζητάνε 50 και 60 τεμάχια. Οι φαρμακοποιοί θα δώσουν μία, δύο ή τρεις μάσκες για να καλύψουν μ’ αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες του κόσμου που θέλει τη μάσκα. Και μ’αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε την όποια έλλειψη. Αλλά και τώρα ψάχνοντας κάποιος, θα βρει μάσκες. Οι εταιρείες, όμως, λένε, «Εγώ δεν αρνούμαι την παραγγελία, αλλά θα γίνει σταδιακά η διάθεση του προϊόντος. Δεν μπορεί να ζητάς 5.000 μάσκες και να στις δώσω. Θα σου δώσω 250».
Ο κ. Βαλτάς συστήνει «ψυχραιμία» και τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας έλεγχος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης και διάθεσης χειρουργικών μασκών, ώστε να μην λείψουν σε ανθρώπους που μπορεί να τις χρειαστούν στο μέλλον:
«Πρέπει να μην υπάρχουν υπερβολές λόγω του πανικού. Η μάσκα εξάλλου δεν είναι μιας χρήσεως. Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς 50 μάσκες, για να αλλάζει κάθε μέρα τη μάσκα του. Μπορεί να την ξαναχρησιμοποιήσει αρκετά. Πρέπει να προλάβουμε να καλύψουμε μελλοντικές ανάγκες που ίσως προκύψουν», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).