Πέντε ασφαλείς για την υγεία τρόποι να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα

  • Iatropedia newsroom
αρωματικά λουλούδια
Πολλά συστατικά στα συνθετικά αρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή, αλλά υπάρχουν και ασφαλείς τρόποι να κάνετε το σπίτι σας να ευωδιάζει

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν θέλουμε να φρεσκάρουμε τον χώρο μας, δεν σκεφτόμαστε παρά αρωματικά κεριά, να κάψουμε λίγο λιβάνι δίπλα στο χαλάκι της γιόγκα ή να ψεκάζουμε με κάποιο αρωματικό χώρου. Όμως, ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, μπορεί χωρίς να το θέλουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και να υποβαθμίζουμε την ποιότητα του αέρα στον χώρο όπου ζούμε.

Κεριά και αρωματικά μπορεί να περιέχουν δεκάδες χημικές ουσίες και όλα αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των συστατικών με μία και μόνο λέξη, τη λέξη «άρωμα», λέει ο Ryan Sullivan, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και αναπληρωτής διευθυντής του Institute for Green Science.

Έτσι μπορεί να εκτεθούμε εν αγνοία μας σε δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, όπως αλλεργιογόνα που ευαισθητοποιούν το δέμα, parabens και φθαλικές ενώσεις, πρόσθετα που βρίσκονται συνήθως σε συνθετικά αρώματα και τα οποία μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες μιμούμενα τα οιστρογόνα.

Δεν χρειάζεται να εκτεθείτε σε μεγάλη ποσότητα από μια χημική ουσία που προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές για να σας επηρεάσει, λέει ο Sullivan.

Επιπλέον, όταν το αεροζόλ στα αρωματικά χώρου αντιδρά με χημικές ουσίες που υπάρχουν ήδη στον αέρα, όπως το όζον, μπορεί να δημιουργηθούν επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως το βενζόλιο, το τολουόλιο και η φορμαλδεΰδη.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί ασφαλείς τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει ωραία. Να τι προτείνουν οι ειδικοί.

Καθαρίστε καλά για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να διαχειριστείτε την πηγή τυχόν δυσάρεστων οσμών. Ο τακτικός καθαρισμός με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα είναι σημαντικός, αλλά δεν χρειάζεται να αποστειρώνετε όλο το σπίτι μόνο και μόνο επειδή έχετε συνδέσει στο μυαλό σας τα βιομηχανικά απολυμαντικά με την καθαριότητα, σημειώνει ο Sullivan. Ο ίδιος λέει επίσης ότι η χρήση χημικών ουσιών που μυρίζουν «καθαριότητα» είναι στην πραγματικότητα αντίθετη με αυτό που ένας χημικός θα θεωρούσε πραγματικά καθαρό, δηλαδή χωρίς χημικά.

Αντ’ αυτού, φροντίστε να βγάζετε τα σκουπίδια έξω τακτικά και ο κάδος σας να κλείνει καλά. Οι θήκες με ενεργό άνθρακα είναι μη τοξικές και αποτελεσματικές στην απορρόφηση της υγρασίας και της δυσοσμίας σε παπουτσοθήκες , κάτω από τον νεροχύτη και κοντά στα σημεία όπου ζουν κατοικίδια. Ένα μπολ με μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι στον πάγκο σας μειώνει τις οσμές από το μαγείρεμα. Η κορυφαία σύσταση του Sullivan είναι να επενδύσετε σε φίλτρα αέρα Hepa, ειδικά εάν η κακή ποιότητα του αέρα έξω δεν σας επιτρέπει να αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά.

Επιλέγετε και χρησιμοποιείτε με προσοχή αρωματικά κεριά

Κάθε φορά που καίτε κεριά ή θυμίαμα, «δημιουργείτε λίγη ρύπανση», παράγοντας μεταξύ άλλων οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), λέει ο Sullivan.

Ωστόσο, και ο Sullivan χρησιμοποιεί κεριά στο σπίτι. Οι λίγες ενδελεχείς μελέτες που υπάρχουν σχετικά με τις επιπτώσεις των αρωματικών κεριών στην υγεία υποστηρίζουν ότι οι ρύποι είναι αρκετά αμελητέοι, αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα στον χώρο σας, όπως το μέγεθος του δωματίου ή ο αριθμός των κεριών που καίτε.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να αγοράζουν κεριά που συμμορφώνοντα με τους κανονισμούς ασφαλείας ή κατασκευασμένα με ανανεώσιμες πηγές, όπως 100% φυτικό κερί ή κερί μέλισσας και όχι παραφίνη με βάση το πετρέλαιο. Πολλές οικολογικές μάρκες χρησιμοποιούν, επίσης, φυτίλια από ξύλο ή βαμβάκι αντί για φυτίλια με πυρήνα ψευδαργύρου, τα οποία μπορεί να περιέχουν ίχνη μολύβδου. Και φυσικά αρωματικά έλαια χωρίς φθαλικές ενώσεις και καθαρά αιθέρια έλαια, τα οποία απελευθερώνουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων και άλλων ρύπων σε σχέση με τα συνθετικά αρώματα όταν καίγονται.

Καλό είναι, επίσης, να διασφαλίζετε ότι το σπίτι σας αερίζεται καλά όταν καίτε ένα κερί και να καίτε κεριά με μέτρο.

Βάλτε φυσικά αρωματικά να σιγοβράσουν σε ένα κατσαρολάκι

Ρίξτε φλούδες εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και εκχύλισμα βανίλιας σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και voilà: το σπίτι σας θα μυρίσει υπέροχα. Χρησιμοποιήστε υλικά μαγειρικής και μπορείτε ακόμη και να πιείτε το εκχύλισμα ως ζεστό ρόφημα.

Προσέξτε μόνο τη στάθμη του νερού, για να μη στεγνώσουν και καούν τα υλικά στην κατσαρόλα σας.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Αν και ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι επικρίνουν την παραγωγή αιθέριων ελαίων επειδή απαιτούν σημαντικές ποσότητες φυτικών πρώτων υλών, τα αιθέρια έλαια είναι γενικά ασφαλή για χρήση σε μικρές ποσότητες για αρωματικούς σκοπούς.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε νερό στις ειδικές συσκευές καύσης ή να ρίξετε μερικές σταγόνες σε ένα αυτοκόλλητο τσοχάκι για τα έπιπλα και να το κολλήσετε σε ένα μέρος που δεν φαίνεται, όπως κάτω από ένα γραφείο ή μέσα σε μια ντουλάπα.

Ωστόσο, τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα μπορεί να τα βρουν ερεθιστικά και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια με προσοχή, καθώς μερικά, όπως το γαρύφαλλο, ο ευκάλυπτος και το γεράνι, μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα.

Καλλιεργήστε αρωματικά φυτά σε εσωτερικούς χώρους

Είναι μύθος ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τους ρύπους από τον αέρα, αλλά τα αρωματικά φυτά ομορφαίνουν και αρωματίζουν τον χώρο.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε βότανα όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και η ρίγανη, ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως το γιασεμί, η γαρδένια, η λευκή και η στεφανωτή, ή μικρά εσπεριδοειδή. Το γεράνι και το ηλιοτρόπιο ευδοκιμούν σε περβάζια παραθύρων και αν έχετε πρόσβαση σε μεγαλύτερους εξωτερικούς χώρους, φυτεύοντας πασχαλιές και άλλους αρωματικούς θάμνους κοντά σε παράθυρα ή πόρτες το άρωμά τους θα μπορεί να φτάνει μέχρι μέσα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακο αδυνατίσματος βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να μειώσουν τα διουρητικά [μελέτη]

Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν και το πώς μεγαλώνουμε [νέα μελέτη]

Γιατί το να προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι γονείς δεν είναι υγιές [έρευνα]