Πέρασε το πολυνομοσχέδιο- Τι θα γίνει με την Επιτροπή Τιμολόγησης;
Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής και αναφερόμενος στο ωράριο των φαρμακείων. Μάλιστα τόνισε ότι το θέμα θα ξανανοίξει καθώς θεσπίστηκε το κατώτατο όριο ωρών λειτουργίας αλλά και όχι και το ανώτατο.
Η ύστατη προσπάθεια του ΣΦΕΕ
Κατά τα άλλα, ξεχώρισε η αντίδραση του ΣΦΕΕ που ακόμα και την τελευταία στιγμή απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ με την οποία ζητούσε να μην καταργηθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι «ως εκπρόσωποι όλων των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το Άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων».
Τα θέματα που πέρασαν χωρίς πολλά σχόλια…
Με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και την τιμολόγηση των φαρμάκων να πρωτοστατούν στους σχολιασμούς εκ μέρους των ανθρώπων της αγοράς και των ΜΜΕ, πέρασαν χωρίς να δώσουμε μεγάλη σημασία και άλλες διατάξεις που αφορούν στην Υγεία και την πρόνοια. Για παράδειγμα:
– Η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης στον ΕΟΠΥΥ.
– Η δωρεάν σίτιση και διανομή σε μικρούς δήμους και νησιωτικές περιοχές δημοσίων λειτουργών σε μετάθεση.
– Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής αξιολόγησης προνοιακών παροχών σε ΑμεΑ για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.