Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκτροφέων μινκ

  • Γιάννα Σουλάκη
μινκ
Τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό για την προστασία των εκτροφέων και των κτηνιάτρων που εμπλέκονται με τον κλάδο των γουνοφόρων ζώων (μινκ) ζήτησε από τον ΕΟΔΥ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν έχουν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα επικίνδυνων μεταλλάξεων στα γουνοφόρα ζώα, ούτε παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου του γενικού πληθυσμού της περιοχής.

Για την προστασία τόσο των εκτροφέων όσο και των κτηνιάτρων ζητήθηκε από τον ΕΟΔΥ ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο των μινκ και δόθηκαν λίστες στον ΕΟΔΥ τόσο με τα ονόματα των εκτροφέων και εργατών μέσω του Συνδέσμου Εκτροφέων όσο και των κτηνιάτρων.

Τα παραπάνω αναφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τονίζει ότι από αρχές Δεκέμβρη έχουν συμπεριληφθεί στις ευπαθείς ομάδες οι σχετιζόμενοι με τα γουνοφόρα ζώα άνθρωποι. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, διενεργούνται επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: «Δεν έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες μεταλλάξεις στα μινκ»

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στα μινκ δεν ανήκουν στις επικίνδυνες μεταλλάξεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό ζώων και ανθρώπων, αναφέρει η Περιφέρεια, η οποία επικαλείται στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και προσθέτει:

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι περιοχές με τις εκτροφές γουνοφόρων ζώων δεν εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων SARS-Cov-2 σε ανθρώπους σε σύγκριση με παρακείμενες περιοχές ή και την Ελλάδα συνολικά. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το στέλεχος 1 που βρέθηκε στις εκτροφές γουνοφόρων δεν εμπνέει καμία ανησυχία καθώς προκαλεί μικρότερο ιικό φορτίο και διεθνώς έχει αναφερθεί και σε άτομα μη σχετιζόμενα με τα γουνοφόρα ζώα».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και με προσοχή από τους αρμόδιους επιστήμονες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδικότερα υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας προέβησαν εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο πρόληψης της νόσου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργητική επιτήρηση της νόσου με διενέργεια τακτικών τεστ ανίχνευσης του ιού στους εργαζομένους και στα γουνοφόρα ζώα.

Επιπλέον, γίνονται έλεγχοι της αλληλουχίας του γονιδιώματος των θετικών στον ιό ανθρώπων και ζώων από εξειδικευμένο εργαστήριο και τα δεδομένα συλλέγονται και αξιολογούνται από τον αρμόδιο φορέα.