Iatropedia

Περικοπή στην περικοπή δεν θα μείνει τίποτα καινοτόμο στην χώρα…

Εκ νέου περικοπή 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό φαρμάκου προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο με το 1,94 δις για την δαπάνη του 2017 να φαντάζει πολύ δύσκολο επίτευγμα. Μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο έτος "ξεφύγαμε" από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 450 εκατ. ευρώ.

Πάντως ακριβής τρόπος επίτευξης της νέας μείωσης στο Φάρμακο δεν έχει βρεθεί παρά τις προσπάθειες μεταξύ βιομηχανίας και ΥΥΚΑ αλλά και της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα. Κάπως έτσι εξηγείται η «εμμονή» για επιπλέον 25% rebate στα καινοτόμα φάρμακα που τόσο τεταμένες διατηρεί τις σχέσεις της Αριστοτέλους με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και συλλόγους ασθενών που αγωνιούν για το αύριο των θεραπειών τους…

Με τον χρόνο να τρέχει, καθώς ήδη τελειώνει ο πρώτος μήνας του έτους την ώρα που τα μέτρα θα έπρεπε να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, η εφαρμογή των όποιων μέτρων για την συγκράτηση της δαπάνης επείγει. Από την φαρμακοβιομηχανία φοβούνται πιθανά οριζόντια μέτρα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην αγορά και πιθανώς θα αυξήσουν και πάλι τις παράλληλες εξαγωγές.

Ζητούν ως εκ τούτου έλεγχο της συνταγογράφησης, του όγκου δηλαδή και όχι των τιμών, κάτι το οποίο είναι άλλωστε πάγιο αίτημα από τις αρχές της κρίσης στην χώρα. Εξετάζεται για τον λόγο αυτό νέο, ενιαίο σύστημα εκπτώσεων (rebate) για τα σκευάσματα που δίνονται από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ ενώ για τα καινοτόμα «πονάει» πολύ το επιπλέον 25% σε συνδυασμό με την πρότερη κυκλοφορία του κάθε φαρμάκου σε 14 άλλες χώρες 6 ή 7 εκ των οποίων πρέπει μάλιστα να διαθέτουν και ΗΤΑ (οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας) που δεν διαθέτει ακόμα καν η χώρα μας!.