Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια στην τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας. Νέες δημοσιεύσεις, όπως επισήμανε, προέκυψαν από διακεκριμένη Πανεπιστημιακή ομάδα της Ελβελτίας και την ανάλυση δειγμάτων του νέου κορωνοϊού από 36 χώρες και 6 ηπείρους. Από τις αναλύσεις προέκυψαν στοιχεία, όπως μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς, οι οποίες βοηθούν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν την ακριβή προέλευση του κάθε ιού. Κατάφεραν δηλαδή να ανακαλύψουν από ποια χώρα προήλθε ο επισκέπτης, ο οποίος μετέδωσε τη νόσο σε έναν τοπικό πληθυσμό.
Ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την προέλευση ενός στελέχους του νέου κορωνοϊού.
“Παραδείγματος χάρη, για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας. Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να μας πουν αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη το Φεβρουάριο. Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας. Και πως μια επιδημία στην άκρη της γης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επηρεάσει την άλλη άκρη”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Αισιοδοξία για τις μεταλλάξεις του ιού – Μακράς διάρκειας θα είναι το εμβόλιο όταν ανακαλυφθεί
Η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, δηλαδή το ολικό γονιδίωμα το οποίο έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες, έχει δείξει ότι ο ιός μεταλλάσσεται πολύ αργά. Τουλάχιστον πιο αργά από τη γρίπη.
“Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι”.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός πράγματι δεν παρουσιάζει μεταλλάξεις, αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το εμβόλιο, όταν και εφόσον αυτό ανακαλυφθεί:
“Αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη και αποτελεσματική προστασία”.
Αντίστοιχες επιστημονικές ομάδες που μελετούν τον ιό και στην Ελλάδα έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα, κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.