Πέθανε ο καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων

  • Ρούλα Τσουλέα
Ελισάφ
Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών αργά σήμερα το απόγευμα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Το τελευταίο διάστημα έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα. Είχε γεννηθεί στα Ιωάννινα το 1954. Οι γονείς του επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος. Κατάφεραν να διαφύγουν στη Μ. Ανατολή, όμως οι οικογένειές τους χάθηκαν. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες και 10 συγγενείς του δεν επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπίρκεναου.

Ο πατέρας του είχε κατάστημα µε υφάσματα και η μητέρα του ασχολούνταν µε τα οικιακά. Ο Μωυσής Ελισάφ διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Επί διετία διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του Δ.Σ, ενώ για δύο δεκαετίες ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Δήμαρχος Ιωαννίνων εξελέγη τον Ιούνιο του 2019, ως επικεφαλής τού πολυσυλλεκτικού συνδυασμού «Γιάννενα Νέα Εποχή». Τον συνδυασμό πλαισίωσαν στελέχη της Κεντροαριστεράς και της Ν.Δ.

Ο Μωυσής Ελισάφ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας.

Και διεθνές ιατρικό έργο

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών. Διετέλεσε κατ’ επανάληψιν πρόεδρος και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Υπήρξε ακόμα αντιπρόεδρος Δ.Σ. στο Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Ο εκλιπών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 47 διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές επιθεωρήσεις. Υπήρξε επίσης κριτής σε 118 άλλες.

Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρες διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις στη βασική και κλινική έρευνα, στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Είχε εκδώσει 2 βιβλία με αντικείμενο τις δυσλιπιδαιμίες και τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Τέλος, είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με πληροφορίες από newsit.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ