Πέθανε ο «πατέρας της κλωνοποίησης» Dr. Ian Wilmut, δημιουργός του προβάτου Ντόλυ
Σε ηλικία 79 ετών πέθανε ο «πατέρας της κλωνοποίησης» Dr. Ian Wilmut, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό στον κόσμο: το πρόβατο Ντόλυ.
Ο καθηγητής, στον οποίο είχε απονεμηθεί και ο τίτλος του σερ, είχε θέσει τα θεμέλια της έρευνας των βλαστοκυττάρων. Η τεχνολογία αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών της γήρανσης, ωθώντας τον οργανισμό να αναγεννήσει τους εκφυλισμένους ιστούς.
Ο Dr. Ian Wilmut πέθανε πέντε χρόνια αφότου αποκάλυψε ότι έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσπαθούσε να βρει θεραπεία με βλαστοκύτταρα η οποία θα επιβράδυνε την ασθένειά του.
Η Ντόλυ είχε γεννηθεί το 1996. Ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο κύτταρο, το οποίο μάλιστα προήλθε από τους μαστικούς αδένες ενός νεκρού προβάτου. Η Ντόλυ ήταν γενετικώς πανομοιότυπη με το πρόβατο από το οποίο προήλθε. Η γονιμοποίηση είχε επιτευχθεί με τοποθέτηση του γενετικού υλικού του ενήλικου κυττάρου σε ένα ωάριο προβάτου.
Ο Dr. Wilmut και οι συνεργάτες του είχαν στη συνέχεια διοχετεύσει ρεύμα στο ωάριο και πρόσθεσαν χημικές ουσίες. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να αναγεννήσουν το DNA του ενήλικου κυττάρου και να δημιουργηθεί ένα έμβρυο. Η Ντόλυ γεννήθηκε μετά από την εμφύτευση του εμβρύου σε μία προβατίνα.
Ο εκλιπών ήταν ένας παγκοσμίου φήμης εμβρυολόγος και ειδικός στην Αναγεννητική Ιατρική, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου ο Dr. Wilmut ήταν ομότιμος καθηγητής.
«Η γέννηση της Ντόλυ μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής. Απέδειξε ότι εξειδικευμένα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα ακριβές «αντίγραφο» του ζώου από το οποίο προέρχονται», γράφει το πανεπιστήμιο.
Η γέννηση της Ντόλυ ήταν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα, συνηγορεί το BBC.