Pfizer: Ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για χάπι αδυνατίσματος που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα

  • Iatropedia newsroom
Pfizer: Αισιοδοξία για το χάπι αδυνατίσματος που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα
Σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές για χάπι απώλειας βάρους, που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, προχωρά η Pfizer, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδειξε η μελέτη αρχικού σταδίου, η οποία συνεχίζεται

Σε περαιτέρω κλινικές δοκιμές για χάπι απώλειας βάρους, που θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, προχωρά η Pfizer, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έδειξε η μελέτη αρχικού σταδίου, η οποία συνεχίζεται. Στόχος της εταιρείας είναι να προσδιορίσει την ιδανική δόση του φαρμάκου, ώστε να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Το Danuglipron, όπως ονομάζεται το χάπι αδυνατίσματος της Pfizer, είχε δείξει καλή αποτελεσματικότητα με το δοσολογικό σχήμα των δύο δόσεων την ημέρα, αλλά δεν ήταν καλά ανεκτό από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να διακόψει τις κλινικές δοκιμές και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μίας άλλης εκδοχής του ίδιου σκευάσματος που θα λαμβάνεται, όμως, μία φορά ημερησίως.

Η Pfizer είναι μία από τις πολλές φαρμακοβιομηχανίες που προσπαθούν να πάρουν κομμάτι από την πίτα της εξαιρετικά κερδοφόρας αγοράς των φαρμάκων απώλειας βάρους και διαβήτη που είναι γνωστά ως αγωνιστές υποδοχέων GLP-1. Η ζήτηση για τα εν λόγω φάρμακα είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η αξία της συγκεκριμένης αγοράς θα είναι της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Pfizer έχει κι άλλα πειραματικά φάρμακα για την παχυσαρκία σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι θεραπείες.

«Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό θεραπευτικό τομέα για την Pfizer και η εταιρεία έχει μια ισχυρή γραμμή τριών υποψηφίων φαρμάκων σε στάδιο κλινικών δοκιμών και αρκετών σε προκλινικό», ανέφερε ο απερχόμενος Επιστημονικός Διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Dr. Mikael Dolsten στη σχετική ανακοίνωση.

Η Pfizer πιστεύει επίσης ότι τα GLP-1 «ξύνουν μόνο την επιφάνεια αυτών που έχουμε να δούμε στην παχυσαρκία», είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος, Albert Bourla, κατά τη διάρκεια συνεδρίου τον Ιούνιο.

Το danuglipron της Pfizer είναι ένα φάρμακο της κατηγορίας GLP-1 που προάγει την απώλεια βάρους με τον ίδιο τρόπο όπως το Wegovy και η θεραπεία για τον διαβήτη Ozempic της Novo Nordisk.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαγιορκίνης: Πόσο καιρό θα διαρκέσει η καλοκαιρινή έξαρση της Covid-19

Φούσκωμα: Πού οφείλεται, πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε

Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα από τσούχτρα ή μέδουσα