ΠΦΣ: Οι μνημονιακές επιταγές υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα στο Φάρμακο
Το iatropedia ήταν χθες από τα πρώτα που μετέδωσαν την είδηση για την νέα ….συντομογραφία που μπαίνει στο ρεπορτάζ και την ζωή μας (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ). Τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα ή ΓΕΔΙΦΑ δεν θα είναι τίποτα άλλο από ΜΥΣΥΦΑ τα οποία κρίνει ο ΕΟΦ ότι μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείου.
Από τον ΠΦΣ σχολιάζουν: «Δυστυχώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές , όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο «ανταγωνισμού». Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Σουηδία- ακολουθείται η αντίστροφη πορεία δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σούπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά την δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών , επαναλαμβάνουμε ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομεμακρυσμένο σημείο της χώρας μας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις
Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΥΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί».
Από τον δε Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και Διονύσιος Ευγενίδης κοινοποίησαν το εξής σχόλιο:
«Με διάταξή του, το υπουργείο «Υγείας» καταργεί την αποκλειστική πώληση των φαρμάκων από τον φυσικό τους χώρο που είναι το φαρμακείο και επιτρέπει τη διάθεση ορισμένων εξ αυτών και από άλλα σημεία διάθεσης, όπως είναι τα SUPER MARKETS.
Παρ΄όλες τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων με την Υγεία, το υπουργείο προχώρησε σε ένα ακόμη δωράκι προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που κρύβει αυτή του η απόφαση. Δημιούργησε μια νέα κατηγορία φαρμάκων, την οποία θα μπορεί να μεταβάλλει όποτε θέλει, που θα πωλούνται ελεύθερα, χωρίς την παρουσία και την ασφαλιστική δικλείδα του φαρμακοποιού.
Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια του υπουργείου που μετατρέπει τους ασθενείς σε καταναλωτές αντίθετα σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, όπως έχει επανειλημμένα εκφραστεί από την Ιατρική και Φαρμακευτική Πανεπιστημιακή κοινότητα.
Παράλληλα, στερεί την μοναδική εστία ρευστότητας των φαρμακοποιών, χαρίζοντας τα επί πληρωμή φάρμακα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και αφήνοντας στις πλάτες των φαρμακοποιών τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ειδικά τώρα που η πληρωμή των φαρμάκων του Φεβρουαρίου είναι πιο αβέβαιη από ποτέ.
Η ευθύνη της κυβέρνησης και όσων την στήριξαν είναι μεγάλη τόσο για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών όσο και για τις αυξήσεις στις τιμές αυτών των φαρμάκων που θα ακολουθήσουν«.
Αυτά ανακοίνωσαν από τον ΠΦΣ και τον ΦΣΘ αλλά η δέσμευση να ισχύσει η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ από τον Ιανουάριο του 2017 ήταν γνωστή από πέρσι και την περιμέναμε. Αυτό που έκανε η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν να βρει μια μέση λύση που ικανοποιεί τους δανειστές μας αλλά δεν εξοργίζει και τους φαρμακοποιούς. Δεν θα πωλούνται όλα τα ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ αλλά κάποια από αυτά… Και όσο κι αν τους πονάει σε ρευστότητα αυτό το νέο «χτύπημα» θα πρέπει να το δεχτούν…